Dostupni linkovi

Vlada RS iz Krivičnog zakonika briše pojam 'rodni identitet'


Zgrada Vlade Republike Srpske (arhivska fotografija)
Zgrada Vlade Republike Srpske (arhivska fotografija)

Vlada Republike Srpske izbrisala je pojam "rodni identitet" iz utvrđenog nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade RS održane u Banjaluci 4. jula, zakon je mijenjan da bi se uskladio "sa odredbama Ustava RS" koji ne pominje ovaj pojam.

Rodni identitet podrazumijeva lični osjećaj vlastitog roda. Odnosi se na subjektivni doživljaj sebe, bilo kao žene ili muškarca, ili nečeg drugog.

"Ustav RS propisuje da su građani RS ravnopravni u slobodama, pravima i dužnostima, jednaki su pred zakonom i uživaju istu pravnu zaštitu bez obzira na rasu, pol, jezik, nacionalnu pripadnost, vjeroispovijest, socijalno porijeklo, rođenje, obrazovanje, imovno stanje, političko i drugo uvjerenje, društveni položaj ili drugo lično svojstvo", navodi se u saopštenju.

U izmjenjenom Zakoniku, čiji Nacrt je ranije objavljen na sajtu entitetskog Ministarstva pravde, navedeno je da se briše pojam "rodni identitet" i na nekoliko mjesta mijenja pojmom "drugo lično svojstvo".

Trenutni Krivični zakonik Republike Srpske, jednog od dva bh. entiteta, navodi da je krivično djelo iz mržnje, između ostalog, ono koje je počinjeno zbog "rodnog identiteta nekog lica".

U izvještaju Savjeta Evrope od prošlog marta o pravima transrodnih osoba, navedeno je, između ostalog, da bi rodni identitet i rodno izražavanje trebali da budu posebno prepoznati "u zakonodavstvu protiv diskriminacije".

Prema zakonodavnoj proceduri u RS, o nacrtu zakona se prvo izjašnjavaju poslanici, te ako ga izglasaju, ide na javnu raspravu ukoliko se procjeni da za to postoji potreba.

Vlada na osnovu toga utvrđuje prijedlog zakona, o kojem ponovo glasaju poslanici, nakon čega slijedi nekoliko uglavnom proceduralnih koraka prije stupanja zakona na snagu.

'Neprihvatljivo uvođenje rodne ideologije'

Ovo nije prvi put ove godine da su vlastima u RS sporni pojmovi vezani za rodni identitet.

Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama RS je propao jer nije na vrijeme upućen pred poslanike u formi prijedloga, iako je Nacrt prošlog novembra usvojen jednoglasno u Narodnoj skupštini RS.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta RS u maju je rečeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se pojavile "određene nedoumice u vezi sa ovim Nacrtom".

Prethodno, 21 desničarska i konzervativna organizacija iz RS se zajedno otvorenim pismom upućenom entitetskom Parlamentu oglasila protiv zakona.

Podržao ih je i predsjednik RS, Milorad Dodik, koji je rekao da je "neprihvatljivo da se na ovaj način na mala vrata uvodi rodna ideologija".

Taj zakon je, između ostalog, definisao pojam nasilja u porodici i femicida.

Iako nije određivao veće kazne za nasilnike, zakon je određivao novčane kazne za one koji ne prijavljuju nasilnike ili institucije koje bi trebalo da se bave zaštitom žrtava nasilja, a koje ne rade svoj posao.

XS
SM
MD
LG