Dostupni linkovi

Vlada Srbije dodelila doživotno mesečno primanje nastavnici iz 'Ribnikara'


Ulaz u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu
Ulaz u Osnovnu školu "Vladislav Ribnikar" u Beogradu

Vlada Srbije dodelila je doživotno mesečno novčano primanje nastavnici istorije Osnove škole "Vladislav Ribnikar" iz Beograda, kao "izraz podrške i poštovanja za iskazanu ličnu hrabrost prilikom ranjavanja u toku izvođenja nastave u masovnoj pucnjavi 3. maja 2023. godine", saopštila je Vlada 13. februara.

Inicijativu da se nastavnici Tatjani Stevanović, koja je teško ranjena u pucnjavi, dodeli nacionalna penzija je u novembru prošle godine pokrenula grupa njenih kolega i bivših učenika, a peticiju za tu inicijativu je do danas potpisalo više od 14.000 ljudi.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Srbije je prihvatila inicijativu s obzirom na to da je reč o temi "za koju je javnost veoma zainteresovana" i da je predložena mera "dobila razmere koje su poprimile opšti značaj".

"Vlada je konstatovala da je masovna pucnjava u OŠ 'Vladislav Ribnikar' slučaj koji i dalje potresa javnost, da zahteva reakciju države u više pravaca, da je prihvatanje podnete inicijative način da se ranjenoj nastavnici olakša materijalni položaj nakon teškog ranjavanja i sa posledicama koje će trpeti do kraja života, ali i prilika da se i kroz tu meru pokažu solidarnost i empatija", navodi se u saopštenju.

Masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" dogodio se 3. maja, kada je maloletni K.K, inače učenik te škole, ubio devet vršnjaka i školskog čuvara. Tom prilikom ranjeno je šest đaka i nastavnica.

Osnovac ubio devetoro: 'Čitava Srbija je u njegovim pucnjevima'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

Dan kasnije u odvojenom incidentu u selima Dubona i Malo Orašje u okolini Beograda, napadač je vatrenim oružjem ubio osam osoba, mahom dece i mladih. U napadu je ranjeno 14 osoba.

Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podiglo je početkom oktobra optužnicu protiv V.K. i M.K, roditelja maloletnika koji počinio masovno ubistvo. Otac je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti. Sumnje se da je obučavao dete kako da rukuje oružjem, kao i da nije obezbedio uslove za čuvanje vatrenog oružja.

Protiv majke maloletnog napadača optužnica je podignuta zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja.

Paralelno sa ovim postupkom, vode se i dva parnična postupka po privatnoj tužbi – iza jedne je stalo 27 članova porodica ubijene dece, a drugu je podnela porodica jedne ubijene devojčice.

Masovno ubistvo u beogradskoj osnovnoj školi 3. maja i ono koje je usledilo u manje od 48 sati u selima Dubona i Malo Orašje, pokrenuli su talas protesta u gradovima širom Srbije. Rezultat protesta bilo je raspisivanje vanrednih parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora koji su održani 17. decembra.

XS
SM
MD
LG