Dostupni linkovi

Vlada Republike Srpske ograničila cijenu hljeba


Hljeb, ilustrativna fotografija
Hljeb, ilustrativna fotografija

Vlada entiteta Republika Srpska utvrdila je da maksimalna maloprodajna cijena bijelog hljeba težine 600 grama proizvedenog od brašna tip 500 bude 1,90 maraka (0,97 evra), izjavio je 29. februara nakon sjednice ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić.

On je istakao da je odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena donesena s ciljem zaštite standarda stanovništva.

"Pratićemo provođenje uredbe na terenu. Jedna od ideja je da se sarađuje sa pekarskom industrijom i da se unapređuje saradnja", rekao je Šulić.

Vladina odluka uslijedila je nakon višednevnih propalih pregovora Šulića sa pekarima u RS da se snizi narasla cijena vekne hljeba.

Cijene su krenule naviše nakon što je od 1. januara stupila na snagu odluka Vlade RS da minimalna plata bude povećana sa 700 maraka (350 evra) na 900 maraka (450 evra).

Prema podacima Ministarstva trgovine i turizma RS, cijene hljeba u pojedinim dijelovima tog bosanskohercegovačkog entiteta iznose i do 2,5 maraka (1,27 evra).

Pekari su se nakon posljednjeg sastanka sa Vladom RS 26. februara izjasnili da je cijena od 1.9 maraka za hljeb neprihvatljiva, te su poručili Vladi RS da "zasuču rukave i počnu da mijese sopstveni hljeb".

XS
SM
MD
LG