Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore smijenila direktora policije


Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin
Smijenjeni direktor Uprave policije Zoran Brđanin

Vlada Crne Gore smijenila je 3. marta nešto prije ponoći, na telefonskoj sjednici direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

"Mandat direktora policije će prestati 12. marta 2024.godine ", piše u saopštenju Vlade, koja je zadužila ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da raspiše šestodnevni poziv za vršioca dužnosti direktora policije.

"Kako bi proces izbora odagnao bilo kakve sumnje u politizaciju te funkcije", saopštio je premijer Milojko Spajić.

Nakon smjene oglasio se Brđanin koji je saopštio da je odluka o njegovoj smjeni nezakonita i da će ukoliko Vlada "ne stavi van snage" tu odluku podnijeti tužbu Upravnom sudu Crne Gore.

Smjenu Brđanina je zatražio ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

To je bila jedna od tačaka na sjednici Vlade u petak, 1. marta, ali je Spajić kazao da je taj predlog ministra Šaranovića odgođen zbog konsultacija sa Evropskom unijom.

Spajić je tada saopštio da "Brđanin nema njegovo ni povjerenje članova njegove Vlade".

Brađanin je za direktora policije, na javnom konkursu, izabran u februaru 2021. na mandat od pet godina. Dvije godine kasnije smijenila ga je Vlada bivšeg premijera Dritana Abazovića, nakon hapšenja njegovog pomoćnika Dejana Kneževića pod sumnjom da je dio kriminalnog "Kavačkog klana".

Brđanin je na poziciju direktora vraćen u decembru 2023. odlukom Spajićeve Vlade, koja je na taj način ispoštovala odluku Upravnog suda, koji je dva puta presudio da je njegova smjena bila nezakonita.

Njegovo ponovno razrešenje zatražio je krajem decembra 2023. ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, nakon što Brđaninov izvještaj o radu policije za 2022. dok je bio na čelu tog resora, nije prošao skupštinski Odbor za bezbjednost.

Zakon o unutrašnjim poslovima u članu devet propisuje da "ministar može pokrenuti proceduru razrješenja direktora policije prije roka na koji je imenovan ukoliko nadležno radno tijelo Skupštine ne prihvati izvještaj" o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

DPS optužuje Šaranovića za kršenje zakona

Nakon smjene Brđanina iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) saopšteno je da je to iznuđen potez premijera.

"To je Spajićev iznuđeni potez, kako ne bi izgubio podršku jednog od konstituenata, a to je Demokratska Crna Gora", istakao je potpredsjednik DPS Ivan Vuković. On je naglasio da "sve djeluje kao politički cirkus".

DPS je optužila Šaranovića za "grubo kršenje Zakona o unutrašnjim poslovima" navodeći kako taj Zakon ne prepoznaje nikakve interne i eksterne konkurse već jasno propisuje kako se bira v.d. direktora policije u slučaju smjene postojećeg.

Sektor bezbjednosti u Vladi premijera Spajića koji je i lider Pokreta Evropa sad pripao je njihovim koalicionim partnerima Demokratama.

Lider te partije Aleksa Bečić je postavljen za vicepremijera za bezbjednost, Šaranović je imenovan za ministra unutrašnjih poslova, dok je Dragan Krapović izabran za ministra odbrane.

XS
SM
MD
LG