Dostupni linkovi

Ukidanje viza izvjesno


Čekanje redova ispred ambasada će uskoro biti prošlost
Čekanje redova ispred ambasada će uskoro biti prošlost
Ministarstvo inostranih poslova Slovenije sa optimizmom očekuje da će biti prihvaćena inicijativa te zemlje da bezvizni režim za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju počne da se primjenjuje od 19. decembra.

Prvobitno je ukidanje viza za putovanje u Evropsku uniju bilo najavljeno za 1. januar sledeće godine.

Predstavnik Službe za odnose s javnošću slovenačkog Ministarstva inostranih poslova Boštjan Lajovac rekao je za list "Dan" je da Slovenija tom inicijativom želi da pošalje jasnu poruku podrške zemljama regiona.

„Ukidanje viznog režima prije najavljenog roka je pozitivan signal za Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju i svojevrsno priznanje da su te zemlje na dobrom putu u procesu evropskih integracija“, izjavio je Lajovac.

Prema njegovim riječima, konačna odluka kojom treba da bude prihvaćena inicijativa Ljubljane praktično je samo stvar formalnosti rekavši da je jedino preostalo da se o inicijativi Slovenjije izjasne Savjet Evropske unije i Evropski parlament.

„Međutim kada nešto prođe na Radnoj grupi praksa je da uglavnom na kraju bude i usvojeno. Postoje veoma dobri izgledi da inicijativa Slovenije bude prihvaćena tako da će građani Crne Gore, Srbije i Makedonije moći od 19. decembra da putuju bez viza“,
rekao je Lajovec za "Dan".
XS
SM
MD
LG