Dostupni linkovi

Španjolska će dati azil venezuelanskom oporbenom čelniku


Edmund Gonzalez Urrutia tokom predizborne kampanje, 26.6.2024.
Edmund Gonzalez Urrutia tokom predizborne kampanje, 26.6.2024.

Madrid je najavio da će dati politički azil čelniku venezuelanske oporbe Edmundu Gonzalezu Urrutiji, koji je otišao u egzil u Španjolsku nakon mjesec dana skrivanja u toj krizom pogođenoj južnoameričkoj zemlji, javio je AFP.

Gonzalez Urrutia - koji osporava reizbor predsjednika Nicolasa Madura 28. jula - napustio je Venezuelu nakon što je ignorirao tri uzastopna poziva da se pojavi pred tužiteljima, tvrdeći da ga je prisustvovanje saslušanju moglo stajati slobode.

Ministar vanjskih poslova Madrida Jose Manuel Albares rekao je 8. septembra da je Gonzalez Urrutia zatražio politički azil u toj europskoj zemlji te da će mu ga Španjolska "očito" dati.

Ranije je na X-u potvrdio da je oporbeni čelnik putovao španjolskim vojnim avionom, dodavši da je Španjolska "predana političkim pravima" svih Venezuelanaca.

Caracas je saopćio da je pristao na njegov siguran prolaz.

Venezuela je u političkoj krizi od jula kada su vlasti proglasile Madura pobjednikom izbora.

Opozicija je tvrdila da ima dokaze da je Gonzalez Urrutia pobijedio s ugodnom razlikom.

Brojne nacije, uključujući Sjedinjene Države, Europsku uniju i nekoliko zemalja Latinske Amerike, odbile su priznati Madura kao pobjednika ako Caracas ne objavi detaljne podatke o glasovanju.

Nakon izbora, venezuelanski tužitelji izdali su nalog za uhićenje Gonzaleza Urrutije zbog njegovog inzistiranja da je on pravi pobjednik izbora.

Potpredsjednica Venezuele Delcy Rodriguez saopćila je na društvenim mrežama da je Caracas pristao na siguran prolaz Gonzaleza Urrutije, koji se prije nekoliko dana "dobrovoljno sklonio u španjolsku ambasadu u Caracasu".

Govoreći na sastanku Socijalističke partije u subotu, premijer Pedro Sanchez opisao je Gonzaleza Urrutiju kao "heroja kojeg Španjolska neće napustiti".

Sporni rezultati izbora

Advokat Joel Garcia, koji je branio oporbenjake u Venezueli, rekao je da bi Gonzalez Urrutia, ako bude optužen za sve za što ga je vlada optužila, mogao suočiti s kaznom zatvora od 30 godina.

Vlasti su rekle da je Maduro ponovno izabran za treći, šestogodišnji mandat s 52 posto glasova.

Opozicija je objavila vlastite rezultate glasovanja i kaže da je Gonzalez Urrutia osvojio 67 posto glasova.

Venezuelanska izborna komisija saopćila je da ne može pružiti potpunu analizu izbornih rezultata, okrivljujući "cyber napad" na svoje sustave.

Promatrači su rekli da nema dokaza o takvom hakiranju.

Postizborno nasilje u Venezueli odnijelo je 27 života, a 192 osobe su ozlijeđene, dok vlada kaže da je uhitila oko 2.400 ljudi.

Prije izbora Gonzalez Urrutia bio je malo poznati umirovljeni diplomat.

Postao je predsjednički kandidat u posljednjem trenutku nakon što su glavnoj oporbenoj figuri Mariji Corina Machado državne institucije koje se smatraju lojalne Maduru zabranile kandidaturu.

Nakon posljednjih izbora u Venezueli 2018. godine Maduro je proglašen pobjednikom usred raširenih optužbi za prijevaru.

Vodi zemlju bogatu naftom, ali siromašnu novcem od 2013. godine

Njegov mandat - koji je patio od domaćeg lošeg upravljanja gospodarstvom kao i međunarodnim sankcijama - doveo je do pada BDP-a za 80 posto.
Više od sedam milijuna, od ukupno 30 milijuna građana ove zemlje, je emigriralo.

XS
SM
MD
LG