Dostupni linkovi

I Maduro i opozicija tvrde da su pobedili na predsedničkim izborima u Venecueli


Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u obraćanju posle izbora, 29. jul 2024.
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro u obraćanju posle izbora, 29. jul 2024.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) i njegov rival iz opozicije Edmundo Gonzales u ponedeljak tvrde da su pobedili na predsedničkim izborima.

Dok su brojne zemlje iz sveta i Južne Amerike pozvale venecuelanske vlasti da transparetno prikažu rezultate glasanja izražavajući sumnju u verodostojnost zvaničnih rezultata, Maduru su čestitali, između ostalih, Kina, Rusija i Kuba.

Izborna komisija saopštila je da je Maduro na izborima u nedelju osvojio treći mandat dobivši 51 odsto glasova, uprkos višestrukim izlaznim anketama koje su ukazivale na pobedu opozicije. Prema tim rezultatima, Gonzales je osvojio 44 odsto glasova.

Venecuelanska opoziciona koalicija saopštila je u ponedeljak da je Gonzales dobio 70 odsto glasova.

"Želimo da kažemo celoj Venecueli i svetu da Venecuela ima novog predsednika, a to je Edmundo Gonzales Urutia“, rekla je novinarima liderka opozicije Marija Korina Mačado i dodala: "Pobedili smo".

Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado u obraćanju novinarima, dok pored nje stoji kandidat Edmundo Gonzales, Karakas, 29. jul 2024.
Liderka venecuelanske opozicije Marija Korina Mačado u obraćanju novinarima, dok pored nje stoji kandidat Edmundo Gonzales, Karakas, 29. jul 2024.

Maduro je, pojavivši se u predsedničkoj palati pre nego što je pozdravio pristalice, rekao da je njegov reizbor trijumf mira i stabilnosti i ponovio tvrdnju u predizbornoj kampanji da je izborni sistem Venecuele transparentan.

Dodao je da će u ponedeljak potpisati dekret o održavanju "velikog nacionalnog dijaloga".

Iznad prestonice Karakasa je bio vatromet, dok su dronovi sa svetlim formirali sliku Madura jarkih boja na nebu iznad predsedničke palate.

Mačado je rekla da su više nezavisnih izlaznih anketa i prva brojanja glasova odlučno pokazali pobedu Gonzalesa.

Gonzales je rekao da ne poziva pristalice da izađu na ulice ili počine akte nasilja.

Izlazna anketa kompanije Edison risrč (Edison Research), poznata po anketama u SAD na izborima, predvidela je da će Gonzales osvojiti 65 odsto glasova, a Maduro 31 odsto.

Lokalna kompanija Meganalisis predvidela je 65 odsto glasova za Gonzalesa i nešto manje od 14 odsto za Madura.

Predsednik nacionalnog izbornog saveta (CNE) Elvis Amoroso u televizijskoj izjavi rekao je da su rezultati kasnili zbog "agresije" na sistem prenosa izbornih podataka.

CNE je zatražio od državnog tužioca da istraži "terorističke akcije", rekao je Amoroso, dodajući da je izlaznost bila 59 odsto.

CNE bi trebalo da bude nezavisno telo, ali opozicija navodi da deluje kao deo vlasti.

Visokom opozicionom zvaničniku koji je trebalo da prisustvuje prebrojavanju glasova na nacionalnom nivou nije dozvoljeno, dok na nekoliko biračkih mesta opozicionim predstavnicima nije bilo dozvoljeno da posmatraju, saopštila je opozicija u nedelju uveče.

Sumnje u istinost rezultata

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je da SAD imaju "ozbiljnu zabrinutost da objavljeni rezultat ne odražava volju ili glasove naroda Venecuele".

Blinken je pozvao izborne vlasti da objave detaljne rezultate glasanja.

Predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj, (Josep Borrell) rekao je da je od vitalnog značaja "obezbeđivanje pune transparentnosti u izbornom procesu, uključujući detaljno prebrojavanje glasova i pristup evidenciji glasanja na biračkim mestima".

Španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares (Jose) pozvao je Venecuelu da obezbedi "potpunu transparentnost" u prebrojavanju glasova, dok je šef italijanske diplomatije Antonio Tajani rekao da je "zbunjen" ponovnim izborom Madura.

"Želimo da rezultati budu provereni pristupom dokumentima: rezultati koji najavljuju Madurovu pobedu, da li zaista odražavaju volju naroda", naveo je Tajani na mreži X.

Predsednik Čilea Gabijel Borić rekao je da "Madurov režim mora da shvati da je teško poverovati u rezultate".

"Međunarodna zajednica, a posebno venecuelanski narod, uključujući milione Venecuelanaca u egzilu, zahtevaju potpunu transparentnost... U Čileu nećemo priznati nijedan rezultat koji se ne može proveriti", rekao je Borić.

Predsednik Gvatemale Bernardo Arevalo je rekao da "Venecuela zaslužuje transparentne, tačne rezultate koji su u skladu sa voljom njenog naroda".

"Rezultate koje je objavio CNE primamo sa mnogo sumnji. Zbog toga su izveštaji misije za posmatranje izbora od suštinskog značaja", rekao je Arevalo.

Predsednik Urugvaja Luis Lakalje Pou (Luis Lacalle Pou) rekao je da bila "javna tajna" i pre glasanja da će Maduro pobediti.

"Proces do dana izbora i prebrojavanja je bio očigledno pogrešan. Ne možete prepoznati trijumf ako ne možete verovati formularima i mehanizmi koji se koriste da se to postigne", dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Perua Havijer Gonzales-Olaečea (Javier Gonzalez-Olaechea) saopštio je u nedelju da povlači na konsultacije ambasadora u Venecueli zbog rezultata izbora.

"U svetlu veoma ozbiljnih zvaničnih saopštenja venecuelanskih izbornih vlasti, dogovoren je momentalni poziv na konsultacije peruanskog ambasadora akreditovanog u Bolivanskoj Republici Venecueli", rekao je Gonzales-Olaečea na mreži X.

Predsednik Kostarike Rodrigo Čaves (Chaves) odbacio je rezultate izborne komisije prema kojim je pobedio Maduro.

"Vlada Kostarike kategorički odbacuje proglašenje Nikolasa Madura za predsednika Bolivarske Republike Venecuele, što smatramo lažnim", rekao je Čaves na mreži X.

S druge strane, kubanski predsednik Migel Dijas-Kanel (Miguel Diaz-Canel) čestitao je Maduru narodeći da je "revolucija pobedila"

"Nikolase Maduro, brate moj, tvoja pobeda… jasno je i nedvosmisleno pobedila proimperijalističku opoziciju", rekao je predsednik Kube.

I predsednica Hondurasa Siomara Kasgro (Xiomara Castro) je poslala "demokratske, socijalističke i revolucionarne pozdrave" Maduru i narodu Venecuele zbog "neprikosnovenog trijumfa, koji potvrđuje njihov suverenitet i istorijsko nasleđe komandanta Uga Čaveza (Hogo Chavez).

Maduru je čestitala i Kina. "Kina je spremna da obogati naše strateško partnerstvo za sva vremena i od veće koristi narodima obe zemlje", rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lin Đian na redovnom brifingu.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao Maduru na reizboru.

"Rusko-venecuelanski odnosi imaju karakter strateškog partnerstva. Uveren sam da će vaš rad na čelu države nastaviti da doprinosi njihovom progresivnom razvoju u svim oblastima... Upamtite da ste uvek dobrodošli na rusko tlo", rekao je Putin, prema Kremlju.

Argentinski desničarski predsednik Havijer Mileo (Javier) i pre objave rezutata je naveo da "Argentina neće priznati još jednu prevaru i nada se da će ovoga puta Oružane snage braniti demokratiju i narodnu volju".

Liderka venesuelanske opozicije Mačado je ranije ponovila poziv vojsci zemlje da potvrdi rezultate glasanja. "Poruka za vojsku. Narod Venecuele je rekao: ne želi Madura", rekla je na mreži X. "Vreme je da stanete na pravu stranu istorije",

Venecuelanska vojska je uvek podržavala Madura, 61-godišnjeg bivšeg vozača autobusa i ministra spoljnih poslova, i nije bilo javnih znakova da se lideri oružanih snaga odvajaju od vlade.

Mačado je bila zvezda koalicione kampanje, uprkos zabrani da obavlja javnu funkciju zbog čega je kandidat bio Gonzales, 74-godišnji bivši diplomata poznatom po mirnom držanju.

XS
SM
MD
LG