Dostupni linkovi

Johnson dao ostavku na mesto šefa Konzervativne partije


Boris Johnson podnosi ostavku na mesto šefa torijevaca, Downing Street 10, London, 7. juli 2022.
Boris Johnson podnosi ostavku na mesto šefa torijevaca, Downing Street 10, London, 7. juli 2022.

Boris Johnson je podneo ostavku na mesto šefa konzervativaca obraćajući se ispred Downing Streeta i rekavši: "Sada je jasno da je volja Konzervativne partije da se izabere novi lider".

Sa mesta premijera će sići kada se izabere novi lider.

Johnson je rekao da bi proces izbora novog lidera trebao da počne odmah, a da će raspored biti objavljen sledeće nedelje.

Tokom obraćanja Johnson se zahvalio na mandatu koji je dobio i rekao da se borio da ostane jer je smatrao da je to njegova "obaveza".

Naglasio je da je "izuzetno ponosan" na ono što je postigao - između ostalog okončanje procesa Bregzita, vođenje Velike Britanije tokom pandemije COVID-19 i predvođenje Zapada u pružanju podrše Ukrajini tokom invazije Rusije na ovu zemlju.

Johnson napušta Downing Street nakon manje od tri godine na položaju, uprkos tome što je osvojio veliku većinu na opšim izborima 2019.

U Velikoj Britaniji premijeri se imenuju na osnovu ostvarivanja većine u Donjem domu parlamenta. Ako jedna partija osvoji većinu na izborima, onda lider te partije postaje premijer. Tradicionalno, lider pobedničke partije postaje premijer.

Prema pisanju britanskih medija, pristajanjem Borisa Johnsona da podnese ostavku na mesto premijera, okončana je politička kriza bez presedana oko njegove budućnosti.

Johnson je isprva odbio pozive svog kabineta da odstupi nakon skandala koji su bili etičke prirode. Popustio je nakon što je više od 40 ministara napustilo njegovu vladu i reklo mu da ide.

U četvrtak, 7. jula nije bilo odmah jasno hoće li Johnson ostati na dužnosti dok Konzervativna stranka izabere novog lidera koji će ga zameniti na mestu premijera.

Najnoviji razlog pozivanja na ostavku premijera vezan je za slučaj sa Chrisom Pincherom, tadašnjim zamenikom Konzervativne partije. Naime, 29. juna, zastupnik Chris Pincher otišao je u privatni klub za članove u Londonu. Prema njegovim rečima, "previše je popio" i "osramotio se".

Optužili su ga da je seksualno uznemiravao dvojicu muškaraca, što je dovelo do niza optužbi, od kojih neke datiraju godinama unazad. To je pokrenulo niz događaja koji su završili padom premijera Johnsona.

Prvo je Downing Street rekao da Johnson nije bio svestan "konkretnih optužbi" o Pincheru pre nego što ga je u februaru imenovao za zamenika.

Medijska gužva pred Džonsonovo obraćanje, 7. jula 2022.
Medijska gužva pred Džonsonovo obraćanje, 7. jula 2022.

Johnson se dan pre, 6. jula suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne partije, rekavši da će se odupreti svakom pokušaju smene.

Nakon više od 55 ostavki zvaničnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki ministri su otišli u Downing Street da kažu Johnsonu da mora da ode.

Uprkos neizbežnoj ostavci na mesto lidera Konzervativne partije, Boris Johnson kaže da želi da ostane na mestu premijera do jeseni.

Ali neki torijevci već su se usprotivili toj ideji.

Šta nakon Johnsonove ostavke?

Boris Johnson je dao ostavku na mesto šefa konzervativnog lidera, a odstupiće sa položaja premijera kada se izabere novi šef torijevaca.

Johnson napušta Downing Street nakon manje od tri godine uprkos tome što je osvojio veliku većinu na opštim izborima 2019.

U Britaniji se očekuje da odlazeći premijer ostane na položaju dok se ne pronađe naslednik.

Kako konzervativci biraju novog lidera?

Jednom kada lider konzervativaca da ostavku, kreće se sa izborima za novog lidera partije. Po trenutnim pravilima, kandidatima treba podrška osam konzervativnih poslanika kako bi bili izabrani.

Kada se objave svi kandidati, ako ima više od dva kandidata, torijevski poslanici održavaju serije glasanja dok ne ostane samo dva kandidata.

  • U prvoj rundi, kandidati moraju da dobiju pet posto glasova kako bi ostali (trenutno 18 poslanika)
  • U drugoj rundi, moraju dobiti 10 posto (trenutno 36 poslanika)
  • U narednom krugu glasanja, kandidat sa manje glasova se eliminiše.

Kad ostanu dva poslanika, svi članovi Konzervativne partije u celoj zemlji, dakle ne samo parlamentarci, glasaju za pobednika.

Šta je prethodilo?

Britanski državni sekretar (ministar) za Severnu Irsku Brendon Luis (Brandon Lewis) podneo je ostavku ujutru 7. jula, navodeći "etičke razloge", a to se dešava usred akutne političke krize u vladi Borisa Džonsona.

Pre Luisa ostavke su podneli i ministri trezora, bezbednosti i nauke Helen Whately (Vajtli), Damian Hinds i George Freeman (Džordž Friman). Luis je, kako prenosi BBC, premijeru rekao da ostavku podnosi sa "žaljenjem", ali i da podeljena Konzervativna partija ne može da pobedi na izborima.

"Odluka o napuštanju vlade nikada se ne donosi olako, posebno u tako kritičnom trenutku za Severnu Irsku. Odvojio sam mnogo vremena da razmotrim ovu odluku, pošto sam vam sinoć opširno izložio svoj stav", rekao je Luis.

"Izašao sam i branio ovu vlast i javno i privatno. Međutim, sada smo prošli tačku bez povratka", napisao je.

Ministar nauke Džordž Friman napisao je premijeru Džonsonu da više nema poverenja u vođstvo.

Iako nije eksplicitno rekao da napušta funkciju ministra, naveo je da mu je bila "velika čast služiti zemlji, kruni i Konzervativnoj stranci u Vladi".

Ministar bezbednosti Damian Hinds najavio je ostavku napisavši da je "zbog države, i poverenja u demokratiju, neophodno imati promenu rukovodstva“.

Ministarka trezora Helen Vajtli je u svom pismu o ostavci premijeru napisala da se poslednjih meseci zalagala za to da Boris Džonson nastavi funkciju, ali da je ograničen broj puta kada je moguće "izviniti se i nastaviti dalje".

Izvor: BBC, AP, Reuters

XS
SM
MD
LG