Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH ispoštovala odluku Ustavnog suda za državno zemljište u Varešu


Jedan od lokaliteta kod Vareša koji je ustupljen na privremeno korištenje britanskoj kompaniji Adriatic Metals.
Jedan od lokaliteta kod Vareša koji je ustupljen na privremeno korištenje britanskoj kompaniji Adriatic Metals.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine poništila je odluku o ustupanju državnog zemljišta u Varešu, u središnjoj BiH, za potrebe britanske kompanije Adriatic Metals.

Ovim je stavljena tačka na pitanje dodjele državnog zemljišta, koje je ova kompanija trebala koristiti za dalju eksploataciju rude i skladištenje jalovine na području ove općine.

"Mi smo tu odluku poništili. To znači da smo ispoštovali odluku Ustavnog suda BiH, da smo vrlo odgovorna vlada i da poštujemo institucije ove zemlje", rekao je u srijedu, 14. augusta, za Radio Slobodna Evropa ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić.

Ustavni sud BiH je 11. jula ove godine poništio odluku Vlade Federacije BiH kojom je 2023. godine prenamijenila 72.000 kvadratnih matara šumskog zemljišta kod Vareša i dala ga na "privremeno korištenje" britanskoj kompaniji Adriatic Metals. Ovdje je krajem januara 2024. počela eksploatacija ruda i mineralnih sirovina, a planirana je proizvodnja cinka, barita i olova.

"Nisam se čuo s njima. Odluka o nastavku poslovanja je na njima, mi nemamo više ništa s tim", odgovorio je ministar Hrnjić na pitanje da li se čuo s predstavnicima kompanije Adriatic Metals iz Vareša.

Ustavni sud BiH naglasio je da se radi o državnoj imovini koja je pod zabranom raspolaganja i da entiteti nisu nadležni "na bilo koji način" raspolagati tom imovinom.

Ista odluka donesena je i za zemljište na Jahorini koje je vlada entiteta Republika Srpska prodala kompaniji Drvo-Export. Ovo zemljište, površine 56,4 hiljada kvadratnih metara je uknjiženo u vlasništvo kupca, kompaniju Drvo-Export i pored odluke o poništavanju prodaje.

"Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom", navedeno u saopćenju Ustavnog suda BiH u julu.

Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH, koji je nametnuo Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH 2005. godine, propisano da ta zabrana ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona o državnoj imovini na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG