Dostupni linkovi

U Federaciji BiH vakcinisano 25 posto starijih od 60 godina


Vakcinacija u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, maj 2021.
Vakcinacija u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, maj 2021.

Prvu dozu vakcine protiv korona virusa u bh. entitetu Federacija BiH primilo je 36 posto osoba starijih od 60 godina, dok je potpuno vakcinisano tek njih 25 posto, podaci su Zavoda za javno zdravstvo Federacije.

Zavod je pozvao starije od 60 godina da se što prije odazovu na vakcinaciju i time zaštite svoje zdravlje i život.

Upozoreno je da broj novozaraženih u Federaciji BiH nastavlja rasti, a osobe starije od 60 godina i osobe sa komorbiditetima i dalje su najugroženije.

Navodi se da je čak 86 posto preminulih od posljedica korona virusa u Federaciji BiH bilo starije od 60 godina.

“To najjasnije govori o važnosti cijepljenja osoba starije populacije. Cijepljenje je pouzdana i učinkovita mjera koja štiti od teških oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih ishoda”, saopćeno je iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo.

Jedan od razloga za neodlučnost prema vakcini protiv korona virusa su, kako ističu, sigurnosna pitanja u vezi s rijetkim nuspojavama, kao što je stvaranje krvnih ugrušaka.

“To je vrlo rijetka neželjena reakcija nakon cijepljenja koja je učestalija kod mlađih osoba. S druge strane, podaci ukazuju na učestalu pojavu krvnih ugrušaka kod osoba oboljelih od COVID-19, te da je više od petine hospitaliziranih pacijenata imalo krvne ugruške”, piše u saopćenju.

Ukazano je kako korist vakcinacije značajno nadmašuje potencijalne rizike, jer podaci pokazuju da su sve vakcine protiv korona virusa vrlo učinkovite protiv teških oblika bolesti koji zahtijevaju hospitalizaciju.

Prema podacima prikupljenim do 6. septembra, u Federaciji BiH je zdravstvenim ustanovama podijeljeno ukupno 577.040 doza vakcina protiv COVID-19.

Od toga je 367.292 osoba primilo prvu dozu (20,4 posto), a potpuno je vakcinisano 209.748 osoba (11,7 posto).

Institut zа javno zdravstvo bh. entiteta Republika Srpska, do 10. sеptеmbrа 2021, isporučio je zdravstvenim ustanоvama u Republici Srpskoj 288.014 prve i 227.386 drugе dоze vakcine prоtiv COVID-19.

U Bosni i Hercegovini su, u posljednja 24 sata, registrovana 832 nova slučaja zaraze korona virusom, dok je preminulo 19 osoba, pokazuju podaci entitetskih zdravstvenih ustanova i Brčko distrikta.

Od početka pandemije u BiH su testirane 1.168.373 osobe, od čega je registrovano ukupno 220.636 slučajeva zaraze korona virusom, dok je od posljedica infekcije preminulo 9.995 osoba, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

XS
SM
MD
LG