Dostupni linkovi

Uzbekistanka kaže da je rodila trojke, a u bolnici joj dali blizance


Farida Gozieva sa svojim novorođenim blizankama. Vjeruje da je rodila i treće dijete.
Farida Gozieva sa svojim novorođenim blizankama. Vjeruje da je rodila i treće dijete.

Nestala beba: Uzbekistanka žena kaže da je rodila trojke, ali da su joj u bolnici dali samo blizance

Farida Gozieva vjeruje da je rodila trojke ubrzo nakon što je početkom ovog mjeseca primljena u državno porodilište u Uzbekistanu na istoku provincije Fergana, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ali Gozieva kaže da su joj u bolnici dali "samo dvoje novorođenčadi" da ih odvede kući te optužuje doktore da lažu o sudbini "trećeg djeteta".

Doktori, međutim, tvrde da u majčinoj utrobi treće dijete nikada nije ni bilo.

Uprava bolnice rekla je za RFE/RL da je 28-godišnji stanovnica Fergane, 4. jula, carskim rezom na svijet donijela dvije djevojčice.

Majka i bolnička uprava uskoro bi se mogli suočiti na sudu oko toga je li rodila trojke ili blizance.

Tvrnja Gozieve nije navod koji dolazi niotkuda. Doktori su joj tokom trudnoće govorili da će imati tri bebe.

Majka kaže da je obavila ukupno 21 posjetu prenatalnim centrima gdje su stručnjaci pratili razvoj njene trudnoće.

Osim državnih medicinskih ustanova, Gozieva je posjetila i privatne klinike kako bi dobila drugo, pa čak i treće mišljenje o svojoj trudnoći.

Žena kaže da su tokom svih posjeta specijalisti zaključili da nosi trojke.

Gozieva je dostavila nekoliko medicinskih dokumenata, uključujući pisma s opisima tri odvojena ultrazvuka koje su obavile privatne klinike MTD, Tabib i Asl Šifo u svom rodnom gradu Fergani.

Pisma – s potpisima doktora iz medicinskih ustanova - daju detaljne opise, poput mjerenja glave i otkucaja srca triju plodova.

"Posljednji prenatalni ultrazvuk obavljen je 2. jula tokom kojeg su mi doktori kazali da su tri bebe imale normalne otkucaje srca", rekla je Gozieva za RFE/RL.

"Dva dana kasnije podvrgla sam carskom rezu u regionalnom porodilištu u Fergani i [rečeno mi je] da sam rodila blizance. Iz bolnice su mi rekli da nikad nije bilo trećeg djeteta", rekla je 22. jula.​

"Greške se dešavaju"

Citirajući neimenovanu medicinsku sestru iz gradske bolnice u Ferganu, majka kaže da joj je ta sestra rekla da je postojalo treće dijete - dječak - koji je očito umro tokom operacije. Gozieva tvrdi da se razgovor sa medicinskom sestrom desio 7. jula.

RFE/RL je 22. jula kontaktirao direktoricu bolnice Madiju Sujarkulovu koja je kazala da je Gozieva bila trudna s blizancima i da je rodila dvije bebe. Sujarkulova je rekla da ultrazvučni pregledi nisu uvijek tačni i pouzdani.

"Pogreške se mogu dogoditi tokom ultrazvučnih pregleda", rekla je.

"Razgovarali smo sa specijalistima za ultrazvuk koji su rekli da Gozieva očekuje trojke. Svi su priznali greške", rekla je Sujarkulova.

Nije nečuveno da među ostalim varijablama prenatalni ultrazvuk može biti pogrešan, ovisno o položaju fetusa u maternici, vještini stručnjaka koji obavlja posao ili kvaliteti aparata,

"Napraviti jednu ili dvije pogreške, shvatila bih, ali teško je vjerovati u greške tokom svake od 21 posjete doktorima", kaže Muhabat Mirzoeva, Gozievina majka.

Ostala djeca Faride Gozieve: blizankinje, Fatima i Zuhra, i sin Džamolidin.
Ostala djeca Faride Gozieve: blizankinje, Fatima i Zuhra, i sin Džamolidin.

Gozieva je iz porodilišta donijela djevojčice kući. Domaćica i njezin suprug Džavohir već su bili roditelji petogodišnjih blizankinja, Fatime i Zuhre, i dvogodišnjeg sina Džamolidina.

Gozieva očajnički želi otkriti šta se dogodilo s "drugom bebom" koju je očekivala devet mjeseci, pa je čak i odabrala ime.

Par je 15. jula podnio službenu žalbu tužilaštvu u Fergani, optužujući porodilište zbog prikirivanja istinu od majke.

"Četiri dana kasnije pitali smo tužilaštvo o istrazi, ali rekli su nam da se vratimo za 15 dana, kao razlog navodeći pandemiju korona virusa", rekla je Gozieva.

Majka se plaši da će "svi dokazi biti uništeni" prije nego što istraga uopšte počne.

Tužilašto je za RFE/RL potvrdilo da je započelo istragu.

XS
SM
MD
LG