Dostupni linkovi

Žrtve u neredima u Uzbekistanu, vanredno stanje u pogođenoj pokrajini


Demonstracije protiv ustavnih promena u Autonomnoj Pokrajini Karakalpakstan u Uzbekistanu, 1. jul 2022.
Demonstracije protiv ustavnih promena u Autonomnoj Pokrajini Karakalpakstan u Uzbekistanu, 1. jul 2022.

Uzbekistanski predsednik Šavkat Mirzijojev priznao je da je bilo poginulih među bezbednosnim osobljem i civilima tokom nemira u Karakalpakstanu, autonomnoj republici te centralnoazijske nacije, a u drugom izveštaju se navodi da je više od 1.000 ljudi povređeno u nemirima.

U govoru koji je objavila njegova press služba 3. jula, Mirzijojev nije naveo brojeve ili detalje o žrtvama ili povređenima tokom protesta izazvanih njegovim planovima, koji su sada odbačeni, da izvrši ustavne promene kako bi oslabio status autonomne republike.

"Nažalost, ima smrtnih slučajeva među civilima i pripadnicima policije", rekao je Mirzijoev, prenosi njegova pres služba. Tačne informacije je teško dobiti iz regiona, a lokalno stanovništvo izveštava da su internet i telefonske usluge ozbiljno ograničene, a vanredno stanje ograničava kretanje.

U saopštenju na internetu, Mirzijojev je rekao da su demonstranti preduzeli "destruktivne akcije" u Nukusu, glavnom gradu regiona, bacajući kamenje, paleći vatru i napadajući pripadnike policije.

Uzbekistanski novinski sajt Dario.uz citirao je Sultanbeka Zijajeva, šefa Ministarstva zdravlja Karakalpakstana, koji je rekao da su bolnice u Nukusu pune pacijenata koji su povređeni u sukobima sa policijom. "Mnogi ranjeni su hospitalizovani i nalaze se na lečenju. Njima je pružena medicinska pomoć", rekao je.

Novinski sajt je citirao zvaničnika ministarstva koji je rekao da je „više od 1.000 (demonstranta) povređeno u neredima". Nije jasno da li je Zijajev zvaničnik ministarstva koji se citira u toj izjavi.

Demonstranti se protive ustavnim reformama koje se, između ostalog, odnose i na status Karakalpakstana. Predložene promene podrazumevale su očuvanje autonomije pokrajine, ali i eliminisanje prava Karakalpakstana da traži nezavisnost od Uzbekistana.

Druge predložene ustavne reforme omogućile bi Mirzijoevu da se kandiduje za još dva mandata. Najava ustavnih promena izazvala je ulične proteste u glavnom gradu Karakalpakstana Nukusu i drugim gradovima.

Nekoliko sati nakon Mirzijojevog saopštenja, predsednikov sekretar za štampu Šerzod Asadov napisao je na Telegramu da Uzbekistan uvodi jednomesečno vanredno stanje u region do 2. avgusta.

XS
SM
MD
LG