Dostupni linkovi

Uzbekistanska vladajuća stranka ide do parlamentarne pobjede


Predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoev
Predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoev

Vladajuća stranka Uzbekistana lojalna predsjedniku Shavkatu Mirziyoevu krenula je u laku pobjedu na parlamentarnim izborima u zemlji, prema preliminarnim rezultatima koje su objavile izborne vlasti 27. oktobra.

Centralna izborna komisija saopštila je da je Mirziyojeva Liberalno demokratska partija u poziciji da preuzme 64 od 150 mjesta u donjem domu parlamenta, uprkos nedavnim reformama i predviđanjima predsjednika da će izbore obilježiti "jaka konkurencija".

Međutim, izbori su održani bez registrovanih opozicionih partija. Jedina konkurencija s kojom se vladajuća stranka suočila bile su četiri "džepne" stranke bliske predsjedniku, smatraju stručnjaci.

Svih pet partija koje su učestvovale prešle su glasački cenzus potreban za parlamentarnu zastupljenost.

Centralna izborna komisija saopštila je da je izlaznost birača bila skoro 75 posto, što je više nego dovoljno da vlasti smatraju izbore uspješnim.

Posmatrači izbora, grupe za ljudska prava i prosječni građani bili su manje uvjereni.

Tim za praćenje iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), u svojoj početnoj procjeni od 28. oktobra, rekao je da "s obzirom na probleme koje su naši posmatrači identifikovali tokom jučerašnjeg glasanja, prebrojavanja i tabeliranja, mora se učiniti mnogo više da se unaprijedi transparentnost i povjerenje u zvanično objavljenu izlaznost i rezultate".

Glasanje je bilo probno za novi mješoviti izborni sistem, rezultat revizije ustava i izbornog zakona Uzbekistana. Prema izmjenama, samo polovina od 150 poslanika u parlamentu se bira glasanjem za političke stranke. Ostalih 75 kandidata biraju se pojedinačno.

Azay Guliev, specijalni koordinator i vođa tima kratkoročnih posmatrača OSCE-a, rekao je da, iako reforme predstavljaju napredak, "i dalje ostaju značajni izazovi u ostvarivanju osnovnih sloboda, posebno prava na udruživanje, mirno okupljanje i slobodu izražavanja".

Uzbekistanski servis RSE naveo je da građani Uzbekistana izražavaju zabrinutost zbog niske izlaznosti birača, uprkos tvrdnjama zvaničnika.

Jedan korisnik društvenih mreža je citiran da je rekao da su nam "američki predsednički izbori važniji od naših".

Direktor grupe Central Asia Due Diligence sa sjedištem u Londonu, Alisher Ilkhamov, u međuvremenu je prenio AFP kako su izbori samo "rutinska procedura" koja "nema mjesta za institucionalnu opoziciju i stvarnu podjelu vlasti".

XS
SM
MD
LG