Dostupni linkovi

Uzbekistan će zabraniti brakove krvnih srodnika zbog čestih deformiteta kod novorođenčadi


Sirojidin Togaev vozi svoju sestru Oibahor mobilnom skuteru.
Sirojidin Togaev vozi svoju sestru Oibahor mobilnom skuteru.

Pišu: Farangis Najibullah i Current Time

Da bi se kretao, Sirojidin Togaev koristi štake, invalidska kolica ili skuter.

Stanovnik uzbekistanske jugoistočne regije Surhondarjo, za svoje zdravstveno stanje krivi krvno srodstvo svojih roditelja, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

"Moj otac je oženio svoju rođakinju, kćerku očeve sestre", rekao je. "To je uredio moj djed. Moja starija sestra Oibahor i ja rođeni smo s urođenim manama jer su nam roditelji bili u krvnom srodstvu."

Jedino zdravo dijete u ovom krvno-srodničkom braku je Firuza, koja se brine o bratu i sestri otkako su im roditelji umrli prije nekoliko godina. Braća i sestre, svi u svojim 30-ima, žive u roditeljskoj kući u gradu Denovu.

Brakovi između krvnih srodnika rašireni su u mnogim dijelovima Uzbekistana, posebno u rodnom Surhondarju porodice Togaev i susjednoj regiji Kvaškadarjo.

Uzbekistanske vlasti sada žele okončati tu praksu, okrivljujući taj fenomen za genetske poremećaje među novorođenčadima.

Komitet za porodicu i ženska pitanja objavio je nacrt amandmana na Porodični zakon, predlažući da uzbekistanski parlament stavi zabranu braka između rođaka, uključujući rođake prvog i drugog koljena.

Cilj amandmana je "spriječiti rađanje beba s invaliditetom", navodi se u dokumentu.

Neka međunarodna istraživanja pokazuju da brak između krvnih srodnika povećava rizik od rađanja beba s urođenim manama, jer ukoliko su roditelji bliski rođaci postoji veća vjerovatnoća da oba roditelja nose istu genetsku mutaciju.

Sirojidin Togaev za kretanje ovisi o štakama, invalidskim kolicima ili skuteru.
Sirojidin Togaev za kretanje ovisi o štakama, invalidskim kolicima ili skuteru.

Prema službenoj statistici u Uzbekistanu, gotovo 10 posto beba rođenih s invaliditetom 2023. u toj zemlji bila su djeca roditelja koji su bili u krvnom srodstvu.

Skoro jedna trećina slučajeva zabilježena je u Surhondarju, a slijedi Kaškadarjo, dvije pokrajine koje također imaju najveći broj brakova između rođaka. Prema jednom izvještaju, oko 60 posto od 1.210 brakova rođaka prvog koljena registrovanih između jula i decembra 2021. sklopljeno je u te dvije regije.

Veliki broj beba rođenih s invaliditetom prošle godine također je prijavljen u pokrajinama Sirdarjo, Andijon, Samarkand i Buhara.

U prvih pet mjeseci ove godine oko 29 posto od 6.660 djece liječene od raznih bolesti u Državnom pedijatrijskom centru u Taškentu rođeno je u brakovima krvnih srodnika, izvijestili su uzbekistanski mediji.

Neki roditelji nisu uvjereni

Pozivi da se ograniče ili zabrane brakovi krvnih srodnika u Uzbekistanu počeli su početkom 2000-ih. Međutim, tradicija je i dalje jaka uprkos upozorenjima doktora i službenika o mogućim zdravstvenim rizicima za bebe.

U istočnoj regiji Namangan, Sabohatkon Alimova je više od 40 godina udata za svog prvog rođaka, sina njene tetke po majci. Njeni roditelji također su bili prvi rođaci.

Alimova, koja dolazi iz susjednog Tadžikistana, insistira na tome da su sve četvero njene djece rođena "zdrava i normalna". Dvoje od njene djece je u braku, također s rođacima.

"Među rodbinom postoji više povjerenja i ljubavi, i u takvim brakovima nema mnogo razvoda", rekla je Alimova. "Kad ti je snaha ili zet rod, znaš da će te čuvati kad ostariš i razboliš se."

Ali Togaev, koji se u svakodnevnom životu bori s invaliditetom, vjeruje da su djeca ta koja plaćaju cijenu odluke svojih roditelja.

"Nedavno je naš pokrajinski guverner napisao na internetu: 'Nemojte se vjenčavati za svoje rođake. Vaša djeca će zbog toga patiti, a ne vi.' U pravu je. Ljudi bi to trebali imati na umu kada razmišljaju o vjenčanju", rekao je.

Firuza Togaeva brine o svoje dvoje braće i sestara koji su rođeni s invaliditetom.
Firuza Togaeva brine o svoje dvoje braće i sestara koji su rođeni s invaliditetom.

Togaev i njegova sestra Oibahor, koja hramlje, kažu da pokušavaju preživjeti i izvući najbolje iz svoje teške situacije.

Oibahor radi u kiosku gdje mještani primaju doznake koje šalju njihovi rođaci iz inostranstva.

Togaev koristi poseban skuter, poklon pokrajinske vlade, kako bi bio mobilniji i vozi svoju sestru na posao i s posla. Skuter, koji podsjeća na mali kamionet, služi mu za prevoz robe ako je potrebno.

Također drži četiri ovce i uzgaja povrće kako bi ostvario prihod. Kaže da je prošlog mjeseca zaradio 80 dolara prodajući rotkvice.

Međutim, za većinu kućanskih poslova ovise o sestri Firuzi, koja je u porodici jedina radno sposobna.

"Svi se suočavamo s poteškoćama. Ja radim sve poslove u kući", rekla je Firuza. "Moji brat i sestra su fizički hendikepirani i ja se brinem o njima."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG