Dostupni linkovi

Centralna izborna komisija BiH ovjerila učešće Srpskoj demokratskoj stranci za lokalne izbore


Pres konferencija Centralne izborne komisije BiH povodom lokalnih izbora u BiH, juni 2024.
Pres konferencija Centralne izborne komisije BiH povodom lokalnih izbora u BiH, juni 2024.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine jednoglasno je na hitnoj sjednici 28. juna, a po nalogu Ustavnog suda BiH, ovjerila učešće Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) na lokalnim izborima BiH koji će biti održani 6. oktobra.

Uoči sjednice, Ustavni sud BiH naložio je privremenom mjerom Centralnoj izbornoj komisiji 28. juna Bosne i Hercegovine, da omogući učešće SDS-u na lokalnim izborima, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji SDS-a od 18. juna.

U obrazloženju Ustavnog suda BiH koje je pročitala predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić na hitnoj sjednici 28. juna, navedeno je kako su ispunjeni svi uslovi da se do donošenja konačne odluke Ustavnog suda, privremeno naloži Centranoj izbornoj komisiji da ovjeri učešće SDS-u na lokalnim izborima.

Također je navedeno kako nalog suda prema CIK-u nije suprotan javnom interesu i da neće imati za posljedicu značajnu štetu za druge kandidate na izborima.

Srpskoj demokratskoj stranci su krajem marta blokirani računi kao posljedica sankcija Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država.

OFAC je krajem 2004. stavilo SDS na listu sankcija jer, kako je tada navedeno, ne samo da nisu radili u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, nego su aktivno radili protiv njih.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici 31. maja nije dozvolila opozicionoj Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) učešće na lokalnim izborima, jer ne ispunjava uslove koji se odnose na otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Nakon toga je Srpska demokratska stranka uložila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH koja je odbacila izbornu prijavu ove stranke.

Prije nego što je CIK BiH raspisao izbore registrovana je nova stranka koja je nazvana Srpska demokratska stranka - Volja naroda, kojoj je odobreno učešće na izborima.

SDS je od 2006. godine opoziciona stranka u Skupštini entiteta Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG