Dostupni linkovi

Von der Leyen u Skoplju


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, oktobar 2024.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, oktobar 2024.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, u okviru svoje četvorodnevne turneje kroz šest zemalja Zapadnog Balkana, boraviće 24. oktobra u Skoplju.

Prema najavama, tokom posjete Sjevernoj Makedoniji Von der Leyen će imati sastanke sa predsjednicom Gordanom Siljanovskom Davkovom i premijerom Hristijanom Mickoskim.

Uoči posjete von der Leyen regionu, Evropska komisija je 23. oktobra odobrila reformske agende Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije i Crne Gore, u vezi sa Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se obavezuju na društveno- ekonomske i temeljne reforme koje će provesti u periodu od 2024. do 2027. kako bi podstakli rast i povezivanje sa EU.

Usvajanje reformskih agendi predstavljalo je ključni korak za omogućavanje isplate sredstava u okviru Mehanizma za reformu i rast Zapadnog Balkana, čija je ukupna vrijednost šest milijardi eura.

Kako je izvijestila zamjenica glavnog portparola Evropske komisije Ariana Podesta, Plan rasta, kao i napredak na evropskom putu zemalja Zapadnog Balkana, biće glavne teme sastanaka Von der Leyen sa njenim domaćinima tokom obilaska regiona.

Svoju balkansku turneju započela je iz Tirane, gdje je 23. oktobra imala sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom i obratila se na svečanosti povodom početka akademske godine na Evropskom koledžu u Tirani.

Nakon sastanka sa Ramom, Von der Leyen je najavila da će Evropska komisija sljedeće sedmice objaviti izvještaje o napretku na evropskom putu zemalja kandidata za članstvo u EU.

Von der Leyen će iz Skoplja danas poslijepodne otputovati u Bosnu i Hercegovinu, gdje će obići područja koja su nedavno pogođena poplavama i izraziti spremnost EU da pomogne u rješavanju posljedica.

U petak će boraviti u Srbiji, gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Zatim će u subotu boraviti na Kosovu, gdje će se sastati sa predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin). Posjetu regionu završava sastancima s čelnicima Crne Gore u Podgorici.

Ovosedmična posjeta Von der Leyen uslijedila je nakon one od prije godinu dana kada je promoviran Plan Evropske komisije za rast Zapadnog Balkana u regionu. U međuvremenu je imala nekoliko sastanaka sa liderima zemalja regiona, od kojih je poslednji održan prošle nedelje na Samitu Berlinskog procesa i na Bledskom strateškom forumu početkom septembra.

Von der Leyen je na ovim sastancima istakla značaj regiona za Evropsku uniju i opredijeljenost bloka da podrži zemlje Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi i ucrtavanju puta ka članstvu u Uniji.

XS
SM
MD
LG