Dostupni linkovi

Von der Leyen u Prištini rekla da treba još raditi da EU ukine mjere Kosovu


Ursula von der Leyen tokom balkanske turneje, Tirana, 23. oktobar 2024.
Ursula von der Leyen tokom balkanske turneje, Tirana, 23. oktobar 2024.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u Prištini da treba još više raditi na tome da Evropska unija (EU) ukine mjere koje je uvela Kosovu prošle godine, zbog pojačanih tenzija na sjeveru Kosova, naseljenom većinom Srbima.

Visoka evropska zvaničnica koja boravi na Kosovu u okviru balkanske turneje izjavila je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani da je evropski blok pozdravio odluku Kosova da otvori granični prelaz Merdare za robu iz Srbije.

"Veoma je važno da radimo zajedno i mi smo pozdravili otvaranje granice i unapređenje predstavljanja Kosova u CEFTA-i, ali nakon toga moramo raditi na daljim koracima kako bismo došli do tačke u kojoj se mjere mogu ukinuti", kazala je Von der Leyen u Prištini, 26. oktobra.

To takođe, naglasila je, "pomaže da se ubijede države članice, jer kao što znate, sve države članice moraju da se slože o svakom koraku".

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je, međutim, da je krajnje vrijeme da se "konačno ukinu nepravedne mjere Kosovu".

"Osim što su nepravedne, ove mjere štete građanima i nanele su štetu procesu dijaloga, čineći ga potpuno neuravnoteženim, neravnopravnim i nepovjerljivim", rekla je Osmani nakon susreta sa Von der Leyen.

Von der Leyen će se u subotu sastati i sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Posjeta predsjednice Evropske komisije Prištini deo je balkanske turneje koju je započela 23. oktobra u Albaniji. Nakon Albanije boravila je u Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Von der Leyen u BiH: 20 miliona eura za mjesta stradala u poplavama i odronima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

U Srbiji se šefica Evropske komisije sastala samo sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, pošto je otkazala sastanak sa srpskim premijerom Milošem Vučevićem.

Portparol Evropske komisije Eric Mamer je za Radio Slobodna Evropa rekao da je razlog otkazivanja taj što se Vučević istog dana sastao sa ministrom za ekonomski razvoj Rusije Maksimom Rešetnjikovim.

Evropska unija je više puta kritikovala Srbiju zbog njenih bliskih veza sa Kremljom, dok Moskva nastavlja svoj rat protiv Ukrajine. Beograd takođe odbija da se pridruži EU u vezi sa sankcijama Rusiji zbog rata protiv Ukrajine.

Inače, kako navode iz Evropske komsiije, tokom posjete regionu Von der Leyen se najviše fokusirala na pomoć koju Evropska unija pruža zemljama regiona za ubrzanje reformi i pripreme za brži napredak u procesu evropskih integracija.

Ranije je Evropska unija odobrila reformske agende pet zemalja zapadnog Balkana, koje su ih predstavile kao uslov za korištenje paketa Plana rasta.

Agende su usvojene za Albaniju, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju te Srbiju. Bosna i Hercegovina je izuzeta iz paketa jer je Briselu podnijela nepotpunu reformsku agendu.

Evropska komisija je saopštila da očekuje od Bosne i Hercegovine da zvanično podnese svoju Reformsku agendu kako bi nastavila sa procjenom i nastavlja podržavati vlasti da je finaliziraju, za dobrobit svih građana.

Plan rasta je ukupne vrijednosti 6 milijardi eura, od čega će 2 milijarde biti bespovratni novac, dok će ostatak biti u vidu povoljnih kredita.

Von der Leyen završava balkansku turneju 26. oktobra u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG