Dostupni linkovi

U uraganu Helene poginulo najmanje 69 osoba


Stanovnica Steinhatchee, grada na Floridi, čisti područje oštećeno nakon uragana Helene, 28. septembar 2024.
Stanovnica Steinhatchee, grada na Floridi, čisti područje oštećeno nakon uragana Helene, 28. septembar 2024.

Najmanje 69 osoba je poginulo u uraganu Helene prema podacima američkih saveznih država Floride, Džordžije, Sjeverne i Južne Karoline i Virdžinije.

Širom saveznih država započela su čišćenja i obnova, nakon što su vjetrovi, kiša i olujni valovi ostavili milione bez struje, uništili ceste i mostove te izazvali katastrofalne poplave. Procjena štete kreće se od 15 pa do 100 milijardi dolara.

Broj stradalih u Sjevernoj Karolini porastao je na 11, rekao je guverner te države Roy Cooper. Oluja je oštetila vodovodne sisteme, komunikacije i ključne saobraćajne rute širom regije, saopštila je Federalna agencija za vanredne situacije (FEMA). Oko 2,7 miliona osoba i dalje je bilo bez struje.

Na Floridi je poginulo 11 osoba rekao je guverner Ron DeSantis.

Posljedice uragana Helene na Floridi, 28. septembar
Posljedice uragana Helene na Floridi, 28. septembar

"Dok nastavljamo pružati podršku u naporima odgovora i oporavka, pobrinut ćemo se da ni jedan resurs ne bude pošteđen kako bismo osigurali da zajednice brzo započnu svoj put ka obnovi," rekao je predsjednik SAD-a Joe Biden.

Južna Karolina je zabilježila najveći broj smrtnih slučajeva, s lokalnim vlastima koje su izbrojale 24 smrtna slučaja.

Iako je uragan Helene značajno oslabio, meteorolozi upozoravaju da bi se mogli nastaviti jaki vjetrovi, poplave i prijetnje od tornada.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu ranije ove godine je upozorila da bi SAD mogle zabilježiti i 25 oluja. Između osam i 13 bi se moglo razviti u uragane, kao što je već nekoliko njih, uključujući Helene. Moguće su i nove oluje upozorili su zvaničnici jer je zvanični završetak sezone uragana tek 30. novembra.

Izvor: BBC, Reuters
XS
SM
MD
LG