Dostupni linkovi

Inspektorat Hrvatske zabranio investitoru izgradnju hidroelektrane na Uni


Ušće rijeke Une na kojoj se gradi mini hidroelektrana.
Ušće rijeke Une na kojoj se gradi mini hidroelektrana.

Državni inspektorat Hrvatske zabranio je investitoru "Pipra" izvođenje radova na izgradnji mini hidroelektrane u blizini izvorišta rijeke Une, saopćeno je 19. augusta iz ove institucije.

"Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na rijeci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rješenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW", navode u saopćenju, dodajući da su se radovi obavljali bez provedene ocjene prihvatljivosti za područje ekološke mreže.

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine koje su tražile obustavu izgradnje.

Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

Inspekcija za zaštitu prirode državnog inspektorata Hrvatske zatražila je i od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode i Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije mišljenje kako bi se utvrdilo je li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane prouzročena šteta za prirodu.

U odgovoru Zavoda navedeno je kako je provedenim radovima došlo do štetnog utjecaja na prirodu.

"Ne može se isključiti i daljnji negativan utjecaj provedbe zahvata kako na ciljeve očuvanja i cjelovitosti područja ekološke mreže tako i na bioraznolikost u cijelosti", saopćili su iz Inspektorata.

Državni inspektorat Hrvatske početkom augusta podnio je krivičnu prijavu i protiv službene osobe iz Upravnog odjela Zadarske županije koja je izdala dozvolu za gradnju hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj.

Prijava je podnesena zbog utvrđenih povreda propisa i sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, naveli su 8. avgusta za Radio Slobodna Evropa iz Inspektorata Hrvatske.

U svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.

XS
SM
MD
LG