Dostupni linkovi

Inspektorat Hrvatske podnio kaznenu prijavu zbog davanja dozvole za gradnju hidroelektrane na Uni


Mjesto planirane male hidroelektrane na izvoru Une; juli 2024.
Mjesto planirane male hidroelektrane na izvoru Une; juli 2024.

Državni inspektorat Hrvatske podnio je kaznenu prijavu protiv službene osobe iz Upravnog odjela Zadarske županije koja je izdala dozvolu za gradnju hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj.

Prijava je podnesena zbog utvrđenih povreda propisa i sumnje na zlouporabu položaja i ovlasti, naveli su 8. avgusta za Radio Slobodna Evropa iz Inspektorata Hrvatske.

Na gradnju mini hidroelektrane su krajem jula upozorili predstavnici ekoloških udruženja iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zbog njene gradnje je više puta održan protest na izvorištu rijeke Une u Hrvatskoj i BiH, gdje je zatraženo da radovi budu zaustavljeni.

"Državni inspektorat zaprimio je nalaz upravnog nadzora Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije nad radom Upravnog odjela Zadarske županije vezano za zahvat izgradnje male hidroelektrane 'Una –mlin', u kojem je utvrđeno da nije proveden postupak prethodne ocjene prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu, kao i da su rješenja kojima se utvrđuju vodopravni uvjeti izdana na temelju nepotpune dokumentacije nositelja zahvata", napisali su, između ostalog, iz ove institucije za RSE.

Inspekcija zaštite okoliša je izdala i prekršajni nalog jer nije procijenjeno je li potrebna studija o utjecaju na okoliš, prije donošenja odluke o dozvoli, a u skladu s odredbama Zakona o zaštiti okoliša, navedeno je u odgovoru Državnog inspektorata Hrvatske.

Od Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije zatraženo je da utvrdi je li zahvat izgradnje male hidroelektrane Una –mlin prouzročio štetu za prirodu s obzirom na to da se zahvat izvodi na području ekološke mreže Natura 20000 "HR 2001069 Kanjon Une".

"Daljnje postupanje inspekcije zaštite prirode ovisi o utvrđenom u ovom postupku", zaključili su iz Inspektorata.

Investitor Pipra d.o.o. nije odgovorio na upit Radija Slobodna Evropa posjeduje li sve dokumente i da li će zaustaviti izgradnju.

Ranije je utvrđeno i da izvođač radova na izgradnji mini hidroelektrane na izvorištu rijeke Une u Gračcu u Hrvatskoj, ne posjeduje dokument "Ocjena prihvatljivosti zahvata u Ekološkoj mreži Natura 2000".

To je potvrđeno za RSE 29. jula iz ustanove "Natura Jadera" koja upravlja sa 12 zaštićenih dijelova prirode Zadarske županije i 83 područja evropske ekološke mreže Natura 2000.

Povodom gradnje mini hidroelektrane na izvoru Une u Hrvatskoj, reagirale su i institucije Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva okoliša i turizma Federacije BiH 26. jula su saopćili kako je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine proslijedilo "dokumentaciju" vlastima u Zagrebu zbog izgradnje mini hidroelektrane u blizini izvora rijeke Une u Hrvatskoj. Razlog je, kako je navedeno, što je Hrvatska "namjerno ili ne, propustila provesti postupak procjene uticaja na okoliš u prekograničnom kontekstu, što je bila obaveza u ovom slučaju".

Obustavu izgradnje mini hidroelektrane je 25. jula zatražilo i Ministarstvo okoliša iz drugog entiteta, Republike Srpske.

U svom toku kroz entitet Federacija BiH rijeka Una uživa zaštitu u kategoriji nacionalnog parka, dok je u Republici Srpskoj zaštićena kao park prirode.

Vrelo rijeke Une 1968. godine zaštićeno je kao hidrološki spomenik prirode, navedeno je i u planu upravljanja područjem ekološke mreže doline Une Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske za period od 2023. do 2032. godine.

XS
SM
MD
LG