Dostupni linkovi

Šef agencije UN za izbeglice osudio 'užasnu krizu' u Libanu


Žena nosi mačku pored uništene zgrade na mestu izraelskog vazdušnog napada u južnom predgrađu Bejruta, 2. oktobra 2024.
Žena nosi mačku pored uništene zgrade na mestu izraelskog vazdušnog napada u južnom predgrađu Bejruta, 2. oktobra 2024.

Šef agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice doputovao je 5. oktobra u Liban u "solidarnu" posetu stotinama hiljada Libanaca pogođenih izraelskim bombardovanjem i kojima je potrebna međunarodna podrška.

Šef UNHCR-a Filipo Grandi saopštio je na društvenoj mreži X da se "Liban suočava sa užasnom krizom" jer je "stotine hiljada ljudi ostavljeno bez ikakve pomoći ili raseljeno zbog izraelskih vazdušnih udara".

"Došao sam ovde u znak solidarnosti sa pogođenima, da podržim humanitarne napore i zatražim više međunarodne pomoći", rekao je on.

Istog dana, humanitarni koordinator UN-a u Libanu Imran Riza upozorio je na uticaj napada na zdravstvenu zaštitu, pošto Izrael pogađa, kako navodi, mete Hezbolaha.

"Proteklih dana smo svedoci alarmantnog porasta napada na zdravstvenu zaštitu u Libanu. Zdravstveni radnici plaćaju najveću cenu svojim životima. Zdravstveni sistem je na ivici kolapsa", upozorio je Riza na mreži X.

Dan ranije, najmanje četiri bolnice u Libanu objavile su obustavu pružanja usluga zbog izraelskog bombardovanja koje je u toku.

Spasioci Islamskog zdravstvenog komiteta povezanog sa Hezbolahom saopštili su da je 11 pripadnika ubijeno u izraelskim napadima na jugu Libana.

Libansku grupu Hezbolah podržava Iran, a SAD je smatraju terorističkom organizacijom, dok je Evropska unija stavila na crnu listu njeno naoružano krilo, ali ne i političku stranku koja ima poslanička mesta u libanskom parlamentu.

Izraelska vojska saopštila je 5. oktobra da su njene vazduhoplovne snage "napale teroriste Hezbolaha koji su delovali u okviru komandnog centra koji se nalazio u džamiji pored bolnice Salah Gandur".

Portparol izraelske vojske na arapskom jeziku Avichai Adraee upozorio je 4. oktobra na mreži X da "smo poslednjih dana primetili sve veću upotrebu spasilačkih vozila od strane pripadnika Hezbolaha za prevoz operativaca i opreme za borbu".

"Hezbolah koristi vozila hitne pomoći Islamskog zdravstvenog komiteta u terorističke svrhe", rekao je on upozoravajući da će "svako vozilo za koje se dokaže da ga koristi naoružani operativac... biti podvrgnuto odgovarajućim merama".

Libanski ministar zdravlja Firas Abijad je u ranije rekao da je 97 spasilaca ubijeno od početka sukoba Hezbolaha i Izraela u oktobru uključujući više od 40 bolničara i vatrogasaca ubijenih u izraelskoj vatri u samo tri dana.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Hanan Balki 4. oktobra je rekao da je na aerodrom u Bejrutu sleteo avion sa 30 tona sanitetskog materijala. To je bila prva takva pošiljka od početka eskalacije sukoba između Izraela i Hezbolaha krajem septembra.

Ministarstvo zdravlja Libana saopštilo je u subotu da je dobilo medicinsku pomoć od Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i od Ujedinjenih nacija.

Izvor: AFP
XS
SM
MD
LG