Dostupni linkovi

UN 'zgrožen' izraelskim naredbama o evakuaciji dok bitke za Gazu traju


Dim se diže tokom izraelskog zračnog napada u gradu Gaza, 7. jula 2024.
Dim se diže tokom izraelskog zračnog napada u gradu Gaza, 7. jula 2024.

Ujedinjeni narodi(UN) protestirali su 9. jula zbog najnovijih naredbi za masovnu evakuaciju koje je izdao Izrael u Gazi, dok je vojska rekla da je ubila desetke militanata u "borbi iz neposredne blizine" u svojoj posljednjoj ofanzivi u gradu Gazi, piše AFP.

Izrael je u ponedjeljak proširio svoje upozorenje o evakuaciji kako bi obuhvatio veći dio glavnog grada Gaze i izbile su intenzivne borbe.

Ured UN-a za ljudska prava saopštio je da je "zgrožen" novim naredbama civilima, "od kojih su mnogi više puta prisilno raseljavani, da se evakuiraju u područja gdje su u toku vojne operacije IDF-a i gdje civili i dalje ginu i bivaju ranjavani".

Stanovnicima grada Gaze je sada rečeno da se presele u centralni kvart Deir al-Balah, za koji je ured UN-a rekao da je "već ozbiljno prenaseljen Palestincima raseljenim iz drugih područja Pojasa Gaze".

Izraelska vojska saopštila je da provodi "kontraterorističku operaciju" protiv ciljeva Hamasa i Islamskog džihada u gradu Gaza.

"Tokom posljednjeg dana, trupe su eliminisale desetine terorista u bližim borbama i zračnim napadima", navodi se u saopštenju vojske, dodajući da je oružje zaplijenjeno, a "podzemna ruta" uništena.

Stanovnici Gaze prijavili su "eksplozije i brojne pucnjave" i helikopterske napade tokom noći u jugozapadnim četvrtima. Stanovnici su rekli da civili još uvijek napuštaju grad, a mnogi raseljeni su rekli da su se već preselili iz jedne zone evakuacije samo da bi otkrili da je i njihovo novo utočište postalo meta.

Rat u Gazi je počeo nakon što je Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, upao u južni Izrael 7. oktobra i pobio oko 1.200 ljudi te oteo 250 talaca.

Nakon Hamasovog pokolja, većinom civila, Izrael je pokrenuo ofanzivu na Gazu.

U borbama je, prema Ministarstvu zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa, poginulo najmanje 87.828 ljudi. U toj palestinskoj teritoriji živi oko 2,3 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG