Dostupni linkovi

Guterres u svom mandatu nije vidio smrt i takvo razaranje kao u Gazi


Antonio Guterres u razgovoru sa agencijom AP, New York, 9. septembra 2024.
Antonio Guterres u razgovoru sa agencijom AP, New York, 9. septembra 2024.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres izjavio je da je UN ponudio da nadgleda bilo kakvo postignuto primirje u Pojasu Gaze i traži da se okončaju "najgora smrt i razaranje" koje je vidio u svom sedmogodišnjem mandatu.

On je u intervjuu za AP dodao da je nerealno misliti da bi UN mogao igrati neku ulogu u budućnosti Gaze, bilo da je riječ o upravljanju ili mirovnim misijama, jer je malo vjerovatno da će Izrael to prihvatiti.

"UN će biti na raspolaganju da podrži svaki prekid vatre", rekao je Guterres.

Ujedinjene nacije imaju vojnu posmatračku misiju na Bliskom istoku, poznatu kao UNTSO, od 1948. godine.

"Naravno, bit ćemo spremni za sve što međunarodna zajednica bude tražila od nas. Pitanje je samo da li će strane to prihvatiti, odnosno da li će Izrael to prihvatiti", rekao je.

Izrael je blokirao i bombardovao velike dijelove Pojasa Gaze u ratu pokrenutom nakon što je palestinska militantna grupa Hamas, na popisu Sjedinjenih Država i Evropske unije kao teroristička organizacija, povela napade na Izrael 7. oktobra 2023., u kojima je ubijeno više od 1.200 ljudi.

Prema navodima zdravstvenih vlasti u Gazi koje kontroliše Hamas, više od 40.000 ljudi ubijeno je na palestinskom teritoriju od početka rata.

XS
SM
MD
LG