Dostupni linkovi

Za neke ruske kolekcionare umjetnina put za izbjegavanje sankcija ide preko Uzbekistana


Ruski kolekcionari umjetnina morali su se boriti za uvoz stranih umjetnina nakon zapadnih sankcija uvedenih Rusiji uslijed invazije na Ukrajinu 2022.
Ruski kolekcionari umjetnina morali su se boriti za uvoz stranih umjetnina nakon zapadnih sankcija uvedenih Rusiji uslijed invazije na Ukrajinu 2022.

Pišu: Dmitry Sukharev i Systema, istraživačka jedinica Ruskog servisa RSE

Nekoliko dana nakon Nove 2023. godine, holandska kompanija specijalizirana za delikatan posao otpreme i skladištenja skupocjenih umjetnina iskrcala je pošiljku slika i skulptura s jahte pristale u luci Vlissingen. Među slikama su bila djela Salvadora Dalija, Pierrea Auguste-Renoira i Henrija Matissea.

Jahtom od 68 metara, nazvanom Triple Seven, upravljala je offshore kompanija povezana s Aleksejem Repikom, ruskim farmaceutskim magnatom koji je također razvio nekretnine u ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, koji je sada pod okuacijom Rusije nakon razorne opsade.

Nakon raspakivanja, umjetnička djela su opremljena na amsterdamski aerodrom, zatim u glavni grad Uzbekistana, a tri dana kasnije u Repik u Moskvi, koristeći opskurnu uzbekistansku logističku firmu pod nazivom Bek Broker, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Ruski kolekcionari umjetnina isključeni su s globalnih tržišta otkako je invazija Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. rezultirala sankcijama zapadnih zemalja. Trgovci umjetninama povukli su se iz Moskve, a velike aukcijske kuće poput Christie'sa i Sotheby'sa zatvorile su ono što je bilo profitabilno predstavništvo u Rusiji.

Aleksej Repik, 2021.
Aleksej Repik, 2021.

Korak da se popuni praznina napravile su mutne logističke kompanije poput Bek Brokera, koje su pomogle uvozu više od 200 umjetničkih djela u Rusiju u posljednje dvije godine, prema novim nalazima Systeme, ruske istraživačke jedinice RSE.

Ukupna vrijednost umjetnina uvezenih u Rusiju u tom periodu premašuje 36 miliona dolara, prema procjenama Systeme.

Ko je ili šta je Bek?

Sa sjedištem u Taškentu, Bek Broker je daleko od bilo kakve novoformirane kompanije.

Kompanija je, prema podacima carine, pomogla u organizovanju transporta i carinskog posredovanja u Rusiji više od dvije decenije, prevozeći hiljade pošiljki za ruske klijente, uključujući naftnog giganta Lukoil i državnog operatera naftovoda Transnjeft.

U vlasništvu četiri državljana Uzbekistana, kompanija je 2011. godine registrovala rusku filijalu, koja se nalazi u neupadljivoj devetospratnici u stambenoj četvrti Moskve. Ne postoji javna evidencija o finansijskom poslovanju kompanije.

Bek Broker nije odgovorio na više zahtjeva za komentar istraživačke jedinice Ruskog servisa RSE.

Kako pokazuju carinski podaci, od 2018. do 2022. godine, Bek Broker je prevezao najmanje 8.700 teretnih pošiljki iz Rusije u Uzbekistan. Samo 106 pošiljki je poslato u suprotnom smjeru, iz Uzbekistana u Rusiju.

Nakon što je Kremlj 2022. pokrenuo sveobuhvatni rat protiv Ukrajine i zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji, logistika Bek Brokera se promijenila.

U dvije i po godine od invazije, Bek Broker je obradio 1.962 pošiljki tereta u Rusiju, sa deklarisanom vrijednošću od 41,6 miliona dolara, od mjeseca avgusta, pokazuju carinski podaci. Bek Broker je izvršio samo 61 isporuku iz Rusije u Uzbekistan.

Carinski podaci pokazuju i primjetnu promjenu u kategorijama prevezene robe kompanije, pri čemu su umjetnička djela postala primarna roba koja se otprema u Rusiju, a deklarisana vrijednost prevezenih slika, figurica i drugih predmeta iznosi 36,6 miliona dolara.

Poređenja radi, Bek Broker je u istom periodu uvezao sav ostali teret u vrijednosti od samo pet miliona dolara.

Jahta 'Triple Seven'

Trag koji povezuje Repika sa pošiljkom umjetnina iz 2023. dijelom potiče od Panamskih papira, masovnog curenja dokumenata advokatske firme 2016. koji su otkrili kako su bogati pojedinci širom svijeta, uključujući Ruse, sakrili svoje bogatstvo.

Kompanija koja je upravljala jahtom Triple Seven je Nawton Ltd., sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim ostrvima. Nawton je platio holandskoj brodarskoj kompaniji Kortmann Art Packers and Shippers B.V. da preuzme umjetnine s jahte i pošalje je u Taškent, a zatim u Moskvu.

Curenje iz Panamskih papira pokazalo je da je Nawton posjedovao i avion sa brojem M-FINE, za koji podaci o praćenju letova pokazuju da ga je prethodno koristila Katerina Tihonova, jedna od kćerki ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Holandska kompanija je sa jahte isporučila ukupno 44 umjetnička djela i druge predmete ukupne vrijednosti 4,6 miliona dolara, uključujući slike Dalija, Renoira i Matissea; skulpture Rembrandta Bugattija i Fernanda Botera; i japanske printove. Također su uključene mnoge vaze, tintarnice, utezi za papir, svijećnjaci u obliku figura slonova, koji su bili omiljeni u porodici Repik.

U prijateljskom svijetu ruskog kolekcionarstva umjetninama, sam Repik se ne smatra posebno pronicljivim kolekcionarom.

"U krugovima tržišnih igrača povezanih sa Rusijom, Repik je praktično nepoznat i nije se ni po čemu istakao", rekao je za Systemu Konstantin Akinša, istoričar umjetnosti i bivši novinar. "On nije kolekcionar. Više su ga zanimali slonovi, dekorater enterijera bez ukusa i razumijevanja."

Repikova supruga Polina, međutim, javno je na društvenim mrežama govorila o svom kolekcionarskom umijeću.

Na svom Instagram nalogu objavila je fotografije neke od svojih umjetničkih kolekcija: jedna, koja datira iz marta 2021., prikazuje jahtu Triple Seven i vazu u obliku slona koju je napravio francuski umjetnik Niki de Saint Phalle, a procijenjena je na 35.000 dolara, pokazuju carinski podaci.

Snimka firme za iznajmljivanje jahti prikazuje Triple Seven, motornu jahtu povezanu s ruskim farmaceutskim magnatom Aleksejem Repikom.
Snimka firme za iznajmljivanje jahti prikazuje Triple Seven, motornu jahtu povezanu s ruskim farmaceutskim magnatom Aleksejem Repikom.

Predstavnici Kortmanna, holandskog špeditera, rekli su Systemi da ne znaju konačno odredište umjetnina s kojima su rukovali u januaru 2023.

Međutim, mjesec dana kasnije, Britanija je sankcionisala lično Repika, navodeći redovite sastanke biznismena i Putina. Kasnije su to isto učinile Australija i Kanada.

Prošlog januara jahta Triple Seven je uočena kako plovi duž turske obale, a Polina Repik je nastavila da objavljuje fotografije iz Turske na svom Instagram nalogu.

Aleksej Repik nije odgovorio na zahtjeve Systema za komentar. Polina Repik je, međutim, za Systemu rekla da je porodica prodala Triple Seven 2021. godine.

Javni pomorski registar pod nazivom Equasis koji je Systema pregledala, pokazao je da je jahta i dalje upisana pod imenom Repik od ovog mjeseca.

Ona je potvrdila da su umjetnička djela uvezena u Rusiju, ali je rekla da su prebačena u muzej, koji je odbila da imenuje.

'Put svile' za umjetnine

Čitav region Centralne Azije se pojavio kao glavni kanal za sve vrste kompanija koje žele da zaobiđu zapadne sankcije i uvoze robu u Rusiju.

U martu 2022. godine, Evropska unija, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Švicarskom i drugim zemljama, zajednički su uveli sankcije na pošiljke luksuzne robe posebno u Rusiju. Ograničenja su važila za umjetnička djela i antikvitete vrijedne više od 300 eura.

Prije toga, rusko tržište umjetnina bilo je živahna i unosna industrija za kolekcionare, stručnjake, otpremnike, restauratore i sve vrste povezanih poslova. Najskuplje umjetničko djelo ikad prodato na aukciji bila je Salvator Mundi, slika koja se pripisuje Leonardu da Vinčiju koju je ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev prodao 2017. godine za 450,3 miliona dolara.

Međutim, 2023. godine prodaja radova ruskih umjetnika u samoj Rusiji porasla je za više od 125 posto, premašivši 25 miliona dolara, prema ARTInvestment, ruskoj firmi za analizu tržišta. To je jedan od pokazatelja kako se tržište ruskih kolekcionara pomjerilo prema unutra, prema ruskim umjetnicima.

Uz ograničenja na uvoz luksuzne robe, zapadne zemlje počele su konfiskaciju imovine koja pripada ruskim oligarsima - moćnim, politički povezanim biznismenima.

U maju 2022. britanske vlasti zaplijenile su Faberžeovo jaje koje je pripadalo Viktoru Vekselbergu, oligarhu koji se obogatio u trgovini naftom i metalima. Skoro dvije decenije ranije, Vekselberg je uočen u svijetu umjetnosti kada je kupio mnoštvo Faberžeovih jaja i drugih predmeta od porodice Forbes u Sjedinjenim Državama, obećavajući da će ih vratiti Rusiji.

U novembru 2022. godine, njemačka policija zaplijenila je 30 slika sa jahte Ališera Usmanova, milijardera rođenog u Uzbekistanu koji ima bliske veze s Kremljom, dok je jahta bila na popravci u Hamburgu. Policija mu je oduzela i četiri komada Faberžeoviha jaja.

Vlasti su 2023. zaplijenile umjetnička djela sa jahte Farkhada Ahmedova, azerbejdžansko-ruskog biznismena koji je ranije služio u gornjem domu ruskog parlamenta.

Alex Prezanti, britanski advokat i suosnivač neprofitne organizacije pod nazivom State Capture: Research and Action, kaže da bi se svaki građanin ili entitet sa sjedištem u Britaniji ili Evropskoj uniji mogao suočiti s krivičnom odgovornošću ako se utvrdi da isporučuje umjetnine u Rusiju kršeći sankcije.

On kaže da bi osoba mogla biti odgovorna i ako umjetničko djelo završi u trećoj zemlji, poput Uzbekistana, ako je pošiljalac znao da je krajnja destinacija Rusija. Međutim, odgovornost bi u velikoj mjeri ovisila o tome što je pošiljatelj znao ili trebao znati o konačnom vlasniku i odredištu umjetničkog djela.

Pravite umjetnost, a ne oružje

Repiki nisu bili jedina bogata ruska porodica koja je koristila usluge Beka Brokera za otpremu umjetničkih djela.

Podaci carine pokazali su da je Mkrtič Okrojan, biznismen čije kompanije proizvode motore za krstareće rakete i rezervne dijelove za vojne helikoptere koje koristi ruska vojska, također uvozio umjetnine preko Taškenta.

Mkrtič Okrojan
Mkrtič Okrojan

U februaru 2023., istraživači povezani sa pokojnim borcem protiv korupcije Aleksejem Navaljnim objavili su istragu u kojoj je utvrđeno da Okrojanova porodica posjeduje trospratnu vilu zapadno od Londona procijenjenu na oko 10 miliona funti.

Nakon tog otkrića, određeni broj slika i drugih umjetničkih djela, u vrijednosti od oko 286.000 dolara prema carinskim podacima, dopremljen je u Uzbekistan; jedan ruski carinski dokument od 21. februara 2023. pokazuje ime Okrojanove supruge, Alle, koja potpisuje pošiljku slika u Taškent. Bek Broker je zatim završio isporuku iz Taškenta u Moskvu.

Sedam mjeseci kasnije, u septembru 2023., Sjedinjene Države su dodale Okrojana i njegovu porodicu na svoju listu sankcija, a nekoliko mjeseci kasnije slijedile su ih Evropska unija i Britanija.

Mkrtič Okrojan nije odgovorio na zahtjeve upućene njemu direktno i njegovoj kompaniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG