Dostupni linkovi

Zelenski u ukrajinskom parlamentu predstavio 'plan pobede'

Ažurirano

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se poslanicima dok predstavlja "plan pobede" tokom sednice parlamenta u Kijevu, 16. oktobar 2024.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obraća se poslanicima dok predstavlja "plan pobede" tokom sednice parlamenta u Kijevu, 16. oktobar 2024.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u sredu je u parlamentu te zemlje predstavio "plan pobede" s merama za koje kaže da će preokrenuti tok rata u korist Kijeva i eventualno okončati sukob sa Rusijom najkasnije sledeće godine, dok se ukrajinska vojska muči da zaustavi napredovanje ruskih snaga na istoku.

Zelenski je u govoru u Vrhovnoj radi pozvao da ukrajinski partneri "ukinu ograničenja upotrebe dalekometnog oružja na čitavoj teritoriji Ukrajine koju je okupirala Rusija, kao i na ruskoj teritoriji i na neprijateljskoj vojnoj infrastrukturi" i tražio pomoć u opremanju rezervnih brigada.

Njegov "plan pobede“ u pet tačaka, u kojem je isključio ustupanje ukrajinske teritorije, takođe traži da Kijev dobije bezuslovni poziv za članstvo u vojnom savezu NATO-a, kao i raspoređivanje strateškog nenuklearnog paketa odvraćanja u Ukrajini.

Ukrajinski lider je rekao da će plan predstaviti 17. oktobra na samitu Evropske unije u Briselu.

On nije izneo detalje, ali je dodao da je o planu razgovarano sa liderima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke.

"Pozvao sam predsednika Zelenskog na samit Evropskog saveta u četvrtak, 17. oktobra, da iznese procenu najnovijih dešavanja u ratu Rusije protiv Ukrajine i predstavi svoj plan pobede", naveo je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) na mreži X.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Joseb Borrell) rekao je za RSE u Briselu da želi da čuje od Zelenskog direktno pre nego što komentariše plan, ali je naveo da Ukrajina mora da dobije bolje i jače bezbednosne garancije jer je bezbednost Ukrajine bezbednost Evrope.

"Ljudi u Evropi moraju da shvate, mislim, da smo u prošlosti previše oklevali da bismo Ukrajini obezbedili potrebne vojne kapacitete", rekao je Borelj. "A sada ne moramo da oklevamo... Jedini način da nateramo (ruskog predsednika Vladimira) Putina... da sedne za pregovarački sto je pobeda na bojnom polju. U suprotnom, to se neće dogoditi."

Generalni sekretar NATO-a Mark Rute (Rutte) rekao je u sredu da je plan pobede „snažan signal“ Zelenskog, ali je naveo da ne može da kaže da ga podržava.

"To bi bilo malo teško jer ima mnogo pitanja koja moramo bolje da razumemo", rekao je on.

Rute je dodao da "nema sumnje" da će se o planu Zelenskog razgovarati tokom dvodnevnih razgovora koji počinju 17. oktobra u Briselu. Odgovarajući na poziv Zelenskog za bezuslovni poziv za članstvo u NATO-u, Rute je rekao da je Ukrajina bliža nego ikada ulasku u alijansu i da će se to dogoditi kada za to bude pravo vreme.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Ukrajina treba da se "otrezni", optužujući Zelenskog da je predstavio "kamuflirani" američki plan. Moskva se žestoko protivi uključivanju Ukrajine u NATO i tu mogućnost je iskoristila kao jedan od izgovora za pokretanje invazije u februaru 2022.

Kijev je očekivao da će odgovor saveznika na plan dobiti tokom sastanka Ramštajn grupe u kojoj je oko 50 ukrajinskih partnera, ali je skup planiran za prošlu nedelju u Nemačkoj odložen pošto je Bajden otkazao dolazak jer su se SAD borile sa posledicama uragana Milton.

Zelenski je ranije rekao da očekuje odgovor na plan pre predsedničkih izbora u SAD – glavnom savezniku Ukrajine i pružaocu finansijske i vojne pomoći – na kojima bi pobeda republikanskog kandidata i bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) mogla da dovede u sumnju nastavak podrške Vašingtona Kijevu.

Ukrajinski predsednik je predstavio plan u vreme dok Rusija nastavlja da vrši pritisak na ukrajinske gradove i infrastrukturu dok njene snage napreduju na istoku ka ključnom logističkom čvorištu Pokrovsk.

Rusija je u sredu napala Ukrajinu sa 136 dronova i dve navođene rakete. Većinu njih neutralisao je sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage na Telegramu.

Pedeset jedan dron oboren je iznad Sumske, Čerkaske, Kirovogradske, Ternopoljske, Hersonske, Harkivske, Žitomirske, Donjecke, Dnjepropetrovske, Mikolajevske, Kijevske, Poltavske, Černigovske i Černopoljske oblasti, saopštile su vazduhoplovne snage i dodale da je još 60 ruskih dronova neutralisano elektronskim ratovanjem.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane oborili tri ukrajinske bespilotne letelice – dve iznad Belgoroda i jednu iznad regiona Voronjež.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG