Dostupni linkovi

Zelenski kaže da je Ukrajini potrebno 25 sistema Patriot, planovi za novi mirovni samit


Volodimir Zelenski na pres-konferenciji u Kijevu, 15. jula 2024.
Volodimir Zelenski na pres-konferenciji u Kijevu, 15. jula 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u ponedeljak da je Ukrajini potrebno 25 raketnih odbrambenih sistema Patriot, i izneo plan s tri koraka za drugi međunarodni mirovni samit.

Zelenski je na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je prošle nedelje prisustvovao samitu NATO-a u Vašingtonu rekao da su sistemi Patriot "najvažniji" za ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, ali je takođe rekao da je Ukrajini potrebno više borbenih aviona F-16, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Na samitu NATO prošle nedelje, zvaničnici su objavili da je isporuka F-16 Ukrajini počela i da će se nastaviti tokom leta.

"Sa stanovišta strukture naše protivvazdušne odbrane, da bismo u potpunosti pokrili Ukrajinu, prema našoj vojsci, potrebno nam je 25 sistema", rekao je Zelenski za "Patriot" američke proizvodnje.

Na samitu NATO-a data su široko obećanja o dodatnoj vojnoj podršci Ukrajini. U ponedeljak je špansko Ministarstvo odbrane najavilo donaciju Ukrajini 10 borbenih tenkova Leopard 2A4, protivtenkovskih projektila i druge opreme.

Ministarstvo je saopštilo da je transfer tenkova u toku posle popravke u jednom objektu u Španiji. Očekuje se da do vikenda stignu u Poljsku morem, a zatim da budu prebačeni kopnom ukrajinskim oružanim snagama.

Zelenski je govoreći u Kijevu rekao da će se sastanci o pripremi sledećeg mirovnog samita ticati energetike, slobode plovidbe i oslobađanja zatvorenika.

Zelenski je iskoristio konferenciju za novinare da se više fokusira na planove za međunarodni mirovni samit nego na vojno jačanje Ukrajine. On je rekao da bi drugi međunarodni mirovni samit trebalo da uključi zvaničnike iz Rusije.

Tokom prvog mirovnog samita 15-16. juna u Švajcarskoj, više od 90 zemalja fokusiralo se na najrazorniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata. Učesnici su pohvalili pokretanje procesa za nastavak dijaloga i izglede za drugi samit u bliskoj budućnosti.

Ali činjenica da Moskva nije bila pozvana na događaj i da ga je ismevala kao gubljenje vremena i truda dovodi u sumnju budućnost mirovnog procesa. Iako završno saopštenje samita nije eksplicitno pominjalo Rusiju, u njemu se navodi da "postizanje mira zahteva učešće i dijalog između svih strana".

Zelenski je u ponedeljak rekao da veruje da bi predstavnici Rusije trebalo da budu na drugom samitu.

On je izneo tri koraka ka planu za drugi međunarodni mirovni samit.

Prvo, Zelenski je rekao da će sastanak, najverovatnije u Kataru krajem jula ili početkom avgusta, imati za cilj rešavanje pitanja i pripremu plana oko energetske bezbednosti.

Posle toga će kasnije u avgustu uslediti sastanak u Turskoj za dogovor "potpuno razvijenom" planu za bezbednost hrane, rekao je Zelenski. Treći sastanak, koji će se održati u Kanadi u septembru, ima za cilj izradu plana o razmeni zatvorenika i povratku dece odvedene iz Ukrajine u Rusiju.

"Postavljam cilj da u novembru imamo potpuno spreman plan. Kada plan bude gotov, sve će biti spremno za drugi samit", rekao je Zelenski novinarima.

Na pitanje o predsedničkoj kandidaturi bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Trump), Zelenski je izrazio uverenje da će sarađivati s njim. "Ne brine me to", rekao je Zelenski.

On je dodao da se u Vašingtonu sastao s republikanskim guvernerima i da je dobio uveravanja u podršku te stranke.

"Postoje jastrebovi čije su poruke više desničarske ili radikalnije", rekao je Zelenski. "Ali želim da vam kažem da većina Republikanske partije podržava Ukrajinu i narod Ukrajine".

U Vašingtonu se Zelenski sastao sa nekoliko visokih zvaničnika NATO-a i svetskih lidera, uključujući predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden).

Bajden, verovatni kandidat Demokratske partije, izrazio je snažnu podršku Ukrajini tokom svog predsedničkog mandata. Međutim, Tramp, za koga se očekuje da će ove nedelje biti formalno nominovan na konvenciju svoje partije samo nekoliko dana pošto je preživeo pokušaj atentata, usprotivio se povećanju pomoći Ukrajini i, prema kritičarima, izrazio je prorusko raspoloženje.

Tramp je takođe sugerisao da će, ako bude izabran u novembru, rešiti sukob Rusije i Ukrajine čak i pre nego što stupi na dužnost.

XS
SM
MD
LG