Dostupni linkovi

Deca u Ukrajini uprkos vazdušnoj opasnosti proslavila prvi dan škole


Prvačići na proslavi prvog dana škole u Zaporižju, Ukrajina, 1.septembra 2024.
Prvačići na proslavi prvog dana škole u Zaporižju, Ukrajina, 1.septembra 2024.

Učenici jedne škole u Zaporižju u Ukrajini obeležili su 1. septembra prvi školski dan samo nekoliko sati od oglašavanja vazdušne opasnosti, prenela je agencija AP.

Pošto je linija fronta udaljena samo 40 kilometara, rat nikada nije daleko od nastavnika i porodica u toj školi.

Zbog zabrane velikih okupljanja u gradu, koji redovno gađa ruska artiljerija, na paradi su bili dozvoljeni samo učenici prve i poslednje godine.

U tradicionalnim vezenim ukrajinskim košuljama i sa ružama u rukama, deca su se poređala u parove i držala za ruke. Uprkos ratnim ograničenjima, cela ceremonija je bila proslava budućnosti Ukrajine.

Od 800 učenika škole, oko 300 je pobeglo od rata u inostranstvo, ili u druge gradove u Ukrajini.

Nastava za polovinu preostalih je onlajn, dok druga polovina ide u školu, pa se tako menjaju sedmično, jer nedavno renovirano sklonište od bombi može da primi samo 250 ljudi.

Zaporižje je svakodnevno satima pod upozorenjem o vazdušnim napadima. Školsko sklonište je 75 metara udaljeno od glavne školske zgrade, preko puta otvorenog igrališta.

Direktor škole rekao je da najmlađi učenici pohađaju nastavu lično svakog dana i rade u učionici koja je napravljena odmah iznad podrumskih prostorija, dok ostatak škole radi u glavnoj zgradi.

"Sve smo pripremili za novu školsku godinu. Opremili smo bunker za slučaj vazdušne opasnosti, pa će deca imati bezbedan prostor i u takvoj neprilici", rekao je direktor.

Nova školska godina počinje u jeku ratnih dejstava Rusije na Ukrajinu, naročito na istoku zemlje, dok Ukrajina pokušava da uđe dublje u rusku teritoriju nakon pokretanja ofanzive 6. avgusta kako bi onemogućila ruske snage da napreduju u Ukrajini.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG