Dostupni linkovi

Ukrajina započela pregovore o članstvu u EU


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u Briselu, 9. februar 2023., arhivska fotografija
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel u Briselu, 9. februar 2023., arhivska fotografija

Evropska unija je i zvanično 25. juna otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom, pružajući zemlji politički podsticaj usred ruske invazije. No, zemlju čeka dugačak put reformi prije zvaničnog pridruživanja Uniji.

Obraćajući se sastanku u Luksemburgu ukrajinski premijer Denys Shmyhal je rekao da se radi o historijskom trenutku i značajnom koraku za Kijev i EU prema "našoj zajedničkoj velikoj pobjedi".

"Za našu naciju, Evropska unija znači mnogo više od fizičkog prostora," rekao je. "Ona predstavlja vrijednosti i dom."

Zvanično otvaranje pregovora pozdravio je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, rekavši da će evropski projekat zaista biti završen tek onda kada i Ukrajina bude njegovim dijelom.

"Od danas imamo puno povjerenje: Ukrajina će definitivno postati punopravna članica Evropske unije," rekao je Zelenski u video obraćanju iz Kijeva.

Sastanak otvaranja pregovora je bio simboličan i stvarni pregovori počinju tek nakon što EU pregleda ukrajinske zakone kako bi procijenila koje su reforme potrebne za ispunjavanje standarda Evropske unije.

No, obilježavanjem početka pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, EU je signalizirala da su obje zemlje na putu udaljavanja od ruskog uticaja i veće integracije sa Zapadom.

"Na Ukrajincima je da odluče o budućnosti Ukrajine," rekla je belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji zemlje moraju sprovesti niz reformi kako bi uskladile svoje zakonodavstvo i standarde sa evropskim, uključujući pitanja borbe protiv korupcije pa do regulacije poljoprivrede i harmonizacije carina.

Zemlje kandidati trebaju odobrenje svih 27 članica EU za otvaranje i zatvaranje svakog koraka pregovora o članstvu.

Ukrajina i Moldavija su podnele zahtev za pridruživanje EU ubrzo nakon početka ruske invazije, dok su status kandidata dobile u junu 2022.

U decembru su dobile zeleno svetlo za početak pregovora.

XS
SM
MD
LG