Dostupni linkovi

Ukrajina upozorava da plaća životima dok Zapad raspravlja o slanju tenkova


Nemački tenk Leopard 2
Nemački tenk Leopard 2

Kijev je pozvao u četvrtak, 19. januara, zapadne saveznike da požure isporuke tenkove i sistema protivvazdušne odbrane (PVO), rekavši da Ukrajina plaća životima zbog sporih razgovora

"Mi nemamo vremena, svet nema to vreme", naveo je Andrij Jermak, šef administracije ukrajinskog predsednika, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Zapadni saveznici sastaće su se u petak u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj sa fokusom da li će Berlin dozvoliti da se njegovi borbeni tenkovi Leopard 2 isporuče Kijevu kako bi pomogli u proterivanju ruskih snaga.

Ukrajina, u zajedničkom saopštenju ministarstva spoljnih poslova i odbrane, navodi da je Kremlj odlučan da eskalira neprijateljstva kako bi oživeo svoju posrnulu invaziju i da je pretnja nove ofanzive obima ruskih snaga u punom obimu "veoma stvarna".

"Pitanje tenkova za Ukrajinu mora biti zatvoreno što je pre moguće. Baš kao i pitanja dodatnih sistema PVO", naveo je Jermak.

"Mi plaćamo sporost životima našeg ukrajinskog naroda. Ne bi trebalo da bude tako," dodao je.

On je ponovio apel ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u video govoru Svetskom ekonomskom forumu u sredu. Zelenski je rekao da tenkovi i jedinice protivvazdušne odbrane treba da budu isporučeni brže nego što bi Rusija mogla da izvede sledeće napade.

On je kritikovao oklevanje Nemačke da odobri isporuku teških tenkova njegovoj zemlji, navodeći da se ne radi o "dobroj strategiji", misleći na Berlin, koji je pod sve većim pritiskom od više evropskih suseda da odobri isporuku tenkova Leopard nemačke proizvodnje koji su jako moćni.

"Ima trenutaka kada ne treba oklevati ili porediti, kad neko kaže 'isporučiću tenkove, ako neko drugi to uradi'" rekao je Zelenski osvrćući se na medijske izveštaje prema kojima Berlin neće da isporuči Ukrajini teške tenkove ako SAD ne isporuče svoje tenkove Abrams.

Međutim, američki zvaničnici kažu da je Abrams neprikladan za Ukrajinu, jer radi na turbinskim motorima koji troše previše goriva da bi opterećeni ukrajinski logistički sistem mogao da održava snabdevanje na frontu.

Poljska i Finska su već saopštile da će poslati tenkove Leopard ako Nemačka ukine veto, a druge zemlje su nagovestile da su takođe spremne da to učine.

Britanija je povećala pritisak tako što je prošle nedelje ponudila slanje tenkova Čelendžera, iako je mnogo manje njih dostupno od Leoparda.

Ukrajina, koja se prvenstveno oslanjala na varijante tenkova T-72 iz sovjetske ere, kaže da će novi tenkovi dati njenim trupama mobilnu vatrenu moć da proteraju ruske trupe u odlučujućim bitkama.

Zapadni tenkovi imaju efikasniji oklop i bolje topove od rivala iz sovjetskog doba, koji su uništeni na stotine na obe strane tokom 11 meseci rata u Ukrajini.

Zvanični Kijev je saopštilo da je Kremlj zadržao "značajnu kvantitativnu prednost u trupama, oružju i vojnoj opremi" nad Ukrajinom.

Borbe su koncentrisane na jugu i istoku Ukrajine, nakon što je prvobitni napad Rusije sa severa sa ciljem da zauzme Kijev osujećen tokom prvih meseci ruske "specijalne vojne operacije".

Nakon velikih ukrajinskih dobitaka u drugoj polovini 2022. godine, linije fronta su uglavnom zamrznute u poslednja dva meseca, pri čemu nijedna strana nije ostvarila velike uspehe uprkos ogromnim žrtvama u intenzivnom rovovskom ratu.

"Situacija na liniji fronta ostaje teška", rekao je Zelenski u video obraćanju u sredu. "Vidimo postepeni porast broja bombardovanja i pokušaja izvođenja ofanzivnih akcija osvajača," dodao je.

Novi nemački ministar odbrane najavio jačanje armije i nastavak pomoći Ukrajini

Novi nemački ministar odbrane rekao je u četvrtak da je njegov zadatak da ojača oružane snage kako bi mogle da rade svoj posao.

Boris Pistorijus je zvanično postavljen za ministra u četvrtak u vreme kada je Nemačka pod pritiskom zapadnih saveznika da dozvoli da se borbeni tenkovi nemačke proizvodnje koriste u Ukrajini za jačanje njene odbrane od ruske invazije.

Pistorijus, socijaldemokrata, trebalo bi da se sastane sa svojim američkim kolegom Lojdom Ostinom (Lloyd Austin ) kasnije u četvrtak.

"Ovo nisu normalna vremena, imamo rat koji besni u Evropi. Rusija vodi brutalni rat u cilju uništenja jedne suverene zemlje, Ukrajine", rekao je Pistorijus posle ceremonije sa vojnim počastima u Ministarstvu odbrane.

"Naš zadatak je da sada ojačamo Bundesver (oružane snage), radi se o odvraćanju, efikasnosti i spremnosti. Radi se o nastavku podrške Ukrajini", rekao je on.

Pistorijus preuzima dužnost Kristin Lambreht, koja je posle niza grešaka u ponedeljak dala ostavku.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG