Dostupni linkovi

Bidenov suradnik strahuje od ruskih napada na ukrajinske nuklearne elektrane


Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan
Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da se boji mogućih ruskih napada na ukrajinske nuklearne elektrane.

"Rusi su se pokazali potpuno drski u svojim napadima na civilnu energetsku infrastrukturu. Već su pucali na ukrajinske nuklearne elektrane i mislim da bismo to mogli ponovno vidjeti", rekao je Sullivan 14. septembra na forumu u Kijevu.

Sullivan je kazao da će američki predsjednik Joe Biden iskoristiti svoje preostale mjesece na dužnosti za jačanje Ukrajine, najavivši da će se ukrajinski i američki čelnici sastati krajem septembra u New Yorku.

Biden je "odlučan iskoristiti četiri mjeseca kako bi Ukrajinu stavio u najbolju moguću poziciju za pobjedu", rekao je Sullivan.

On je, pored ostalog, kazao da je "logistika, a ne nespremnost" uzrokovala kašnjenja u pomoći Ukrajini, ali je priznao da Washington mora učiniti više kako bi pomogao Kijevu u borbi protiv invazije Moskve.

"To nije stvar političke volje. To je stvar probijanja ove teške i komplicirane logistike", rekao je Sullivan na forumu u Kijevu, govoreći o vojnoj pomoći.

Zaključio je da, s obzirom na to s čime se Ukrajina suočava, "moramo učiniti više, i moramo učiniti bolje."

XS
SM
MD
LG