Dostupni linkovi

SAD će 'promijeniti prioritete' prodaje projektila kako bi ubrzao isporuke za Ukrajinu


Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u Washingtonu, 4. 4.2024.
Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby u Washingtonu, 4. 4.2024.

Sjedinjene Države će "ponovo odrediti prioritete" planiranih isporuka raketa za protuzračnu obranu Patriot za Ukrajinu, rekao je 20. juna glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Washington radi na ispunjavanju "očajničke potrebe" Kijeva za većim sposobnostima protuzračne obrane.

Odluka znači da će isporuke "projektila koji silaze s proizvodne trake" ići u Ukrajinu umjesto u druge zemlje.

"Ovo će osigurati da Ukrajini budemo u mogućnosti opskrbiti projektile koji su joj potrebni za održavanje svojih zaliha u ključnom trenutku rata", rekao je Kirby, opisujući odluku kao "tešku, ali nužnu".

"Odluka također utječe na projektile koji se koriste u Nacionalnim naprednim raketnim sustavima zemlja-zrak (NASAMS), kao i na projektile koji se koriste u sustavima Patriot", rekao je Kirby, naglašavajući da su samo projektili uključeni u odluku.

Dodao je da ostale komponente među kojima su radarski sustavi i lanseri, trenutno nisu dostupni.

"U ovom trenutku jednostavno nemamo odgovarajuće sustave koji silaze s proizvodne trake. Dakle, to je bilo nešto što smo promatrali. Ali sada će fokus biti na samim projektilima", kazao je i dodao da će se prve isporuke desiti prije kraja ljeta.

Ukupne isporuke će pokriti procijenjenih 16 mjeseci potreba Ukrajine. Odbio je reći koje su se zemlje složile promijeniti prioritet isporuka, iako je rekao da to neće utjecati na Tajvan.

Kirbyjevi komentari uslijedili su nakon što je Rusija preko noći napala Ukrajinu projektilima i bespilotnim letjelicama, oštetivši energetsku infrastrukturu i potaknuvši nove nestanke struje. Ukrajinska nacionalna elektroenergetska kompanija, Ukrenerho, saopćila je 20. juna da su četiri regije bile meta napada.

Najveća ukrajinska privatna energetska tvrtka DTEK priopćila je da je to bio sedmi masovni napad na termoelektranu te kompanije u posljednja tri mjeseca.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG