Dostupni linkovi

Najviši sud UN-a presudio u slučaju Kijeva protiv Rusije za financiranje terorizma


Zgrada Međunarodna suda pravde u Haagu, Nizozemska, 11. januara 2024.
Zgrada Međunarodna suda pravde u Haagu, Nizozemska, 11. januara 2024.

Međunarodni sud pravde u srijedu je donio presudu po tužbi Kijeva za financiranje terorizma protiv Rusije zbog aktivnosti Moskve na istoku Ukrajine te o "rasnoj diskriminaciji" od strane Rusije nakon što je nezakonito anektirala poluotok Krim 2014. godine.

Sud sa sjedištem u Haagu, Nizozemska, naveo je da se, iako je Moskva prekršila ugovore Ujedinjenih naroda protiv diskriminacije time što nije zaštitila obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu, ne slaže s tvrdnjom Kijeva da je Rusija dužna nadoknaditi štetu.

Također, sud je odbacio tvrdnje Ukrajine o diskriminaciji Rusije protiv etničkih Tatara i Ukrajinaca nakon aneksije Krima.

Generalno, sud se složio s Ukrajinom da je Moskva prekršila dva članka ugovora, ali je odbacio nekoliko drugih.

Kijev je tvrdio da je Moskva prekršila sporazum o financiranju terorizma naoružavajući i podržavajući proruske separatiste na istoku Ukrajine od 2014.

Navodi se i da vlasti koje je postavila Rusija ne poštuju prava etničkih Tatara i drugih manjina otkako je Moskva okupirala i nezakonito anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014.

Kijev je zahtijevao presudu kako bi utjecao na druge slučajeve pokrenute protiv Rusije u vezi s njezinim aktivnostima na ukrajinskom teritoriju.

Ukrajina je zatražila od suda da naredi Moskvi da prestane financirati separatiste na istoku Ukrajine i da plati odštetu za napade, uključujući obaranje aviona Malaysia Airlinesa u julu 2014. iznad teritorija pod kontrolom separatista na istoku zemlje, u nesreći u kojoj je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Rusija negira umiješanost u obaranje putničkog aviona.

Međutim, međunarodna istraga pod vodstvom Nizozemske zaključila je da je avion oboren ruskim raketnim bacačem, postavljenim na teritoriju pod kontrolom separatista.

Odvjetnici koji su zastupali Rusiju pozvali su sud da odbaci slučaj, rekavši da radnje proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine ne predstavljaju terorizam.

Ukrajinska vojska bori se protiv separatista koje podržava Rusija na istoku Ukrajine u sukobu u kojem je od aprila 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG