Dostupni linkovi

Ukrajinci tvrde da su vratili dio izgubljene teritorije u Sjeverodonjecku


Ukrajinski vojnik prolazi pored rakete u blizini linije fronta u gradu Sjevjerodonjecku 2. juna 2022.
Ukrajinski vojnik prolazi pored rakete u blizini linije fronta u gradu Sjevjerodonjecku 2. juna 2022.

Ukrajina je saopštila da su njene snage povratile 20 posto teritorije koju su izgubile u gradu Sjevjerodonjecku, žarištu ruske ofanzive za zauzimanje istočnog Donbasa, i da bi ga mogle zadržati do dvije sedmice dok su se borbe nastavile 4. juna.

Serhiy Hayday, šef regionalne vojne administracije Lugansk, rekao je da su ukrajinske snage nastavile držati svoje položaje unutar Sjevjerodonjecka i da potiskuju ruske trupe na nekoliko lokacija.

"Čim budemo imali dovoljno zapadnog oružja dugog dometa, odbacit ćemo njihovu artiljeriju s naših položaja", rekao je Hayday.

Sjeverodonjeck je trenutno glavna meta ruske ofanzive.

Hayday je 4. juna rekao da ruske snage dižu u zrak mostove preko rijeke Severski Donec kako bi spriječile Ukrajinu da dovede vojna pojačanja i isporuči pomoć civilima u Sjevjerodonjecku.

Haydayeva tvrdnja o ukrajinskom napredovanju nije mogla biti odmah potvrđena. Ukrajinska vojska je saopštila da je Rusija pojačala svoje trupe i koristila artiljeriju za izvođenje "jurišnih operacija" u gradu, koji su moskovske snage bombardovale nedeljama.

"Neprijatelj uz artiljerijsku podršku preduzima napade na grad Sjevjerodonjeck, pojačao je svoje trupe mobilnim rezervama Drugog armijskog korpusa, borbe u gradu se nastavljaju", saopštila je ukrajinska vojska 4. juna.

Međutim, dodaje se da su se ruske snage povukle nakon neuspjelih pokušaja napredovanja u obližnjem gradu Bakhmut i prekinuti pristup Sjevjerodonjecku.

U južnoj ukrajinskoj regiji Odesa, projektil je pogodio skladište poljoprivrednih proizvoda, ranivši dvije osobe ujutro 4. juna, napisao je portparol regionalne administracije na Telegramu.

Rusija je pojačala svoju ofanzivu kako bi zauzela dalje u područjima u kojima separatisti koje podržava Moskva već imaju uporište dok zapadne nacije žure da nabave oružje Ukrajini.

Britansko ministarstvo odbrane je u svojim redovnim ažuriranjima navelo da je ruska vazdušna aktivnost i dalje visoka nad ukrajinskom regijom Donbas, a ruski avioni izvode udare koristeći i navođenu i nenavođenu municiju.

Ministarstvo je 4. juna saopštilo da je Rusija povećala upotrebu taktičkog vazduha kako bi podržala svoje napredovanje, kombinujući vazdušne napade i masovne artiljerijske napade kako bi osposobila svoju vatrenu moć jer se njen operativni fokus prebacio na Donbas.

"Povećana upotreba nenavođene municije dovela je do širokog razaranja naseljenih područja u Donbasu i gotovo sigurno je izazvala značajnu kolateralnu štetu i civilne žrtve", navodi se.

Britanski obavještajci procjenjuju da Rusija sada kontrolira više od 90 posto regije Lugansk u istočnoj Ukrajini i vjerovatno će u naredne dvije sedmice kompletirati kontrolu nad tim regionom.

No, u biltenu se upozorava da su nedavni taktički uspjesi Rusije imali značajnu cijenu u smislu resursa i da će se taj trend vjerovatno nastaviti.

Desetine hiljada je ubijeno u Ukrajini, više od 14 miliona je napustilo svoje domove, a globalna ekonomija je poremećena ratom Rusije, koji je 3. juna obilježio svoj 100-ti dan.

Prema izvještajima Reutersa i dpa

XS
SM
MD
LG