Dostupni linkovi

SAD odobrile 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Rusija smanjuje isporuke nafte


Ukrajinski grad Bahmut
Ukrajinski grad Bahmut

Američki Kongres je odobrio u petak, 23. decembra, paket pomoći Ukrajini od 45 milijardi dolara, nakon što se predsednik Volodimir Zelenski vratio iz Vašingtona sa obećanjem o isporuci raketa Patriot u cilju odbrane od ruske invazije.

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu demokrate, usvojio je u petak zakon o vladinom finansiranju od 1,66 biliona dolara koji obezbeđuje rekordno vojno finansiranje i šalje hitnu pomoć Ukrajini, nekoliko sati pre krajnjeg roka u ponoć, navodi agencija Rojters.

Predlog zakona o potrošnji za fiskalnu godinu koja se završava 30. septembra odobren je većinom 225 prema 201, nakon usvajanja u Senatu prethodnog dana.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da će potpisati zakon koji takođe uključuje više pomoći za studente sa invaliditetom, dodatno finansiranje za zaštitu prava radnika i više resursa za obuku na poslu, kao i pristupačniji smeštaj za porodice, veterane i one koji beže nasilje u porodici.

„Zakon o finansiranju unapređuje ključne prioritete za našu zemlju i ograničava godinu istorijskog dvopartijskog napretka za američki narod“, rekao je Bajden.

Glasanje je označilo završetak rada 117. Kongresa, koji je doneo velike pobede Bajdenu u poslednje dve godine. To je uključivalo zakon o stimulaciji pomoći protiv COVID-19, prvu veliku meru ulaganja u infrastrukturu nakon niza godina i zakon kojim se ulažu milijarde dolara u borbu protiv klimatskih promena.

Usvojen je i skroman zakon o kontroli oružja.

Isporuka raketa Patriot

Odluka Kongresa dolazi nekoliko dana nakon što se predsednik Volodimir Zelenski vratio iz Vašingtona sa obećanjem o isporuci raketa Patriot u cilju odbrane od ruske invazije.

Rusija je saopštila da je rakete Patriot neće sprečiti da ostvari svoj cilj u Ukrajini, te da njihova isporuka neće pomoći u rešavanju sukoba.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov rekao je da su bilateralni odnosi dve zemlje u "ledenom dobu" i da je rizik od njihovog sukoba "visok", prenela je ruska novinska agencija TASS.

Vlasnik privatne ruske vojne kompanije Vagner, Jevgenij Prigožin, odbacio je kao "tračeve i spekulacije" tvrdnje Vašingtona da je dobila municiju od Severne Koreje za borbe u Ukrajini. Tu vest su negirale i vlasti u Pjongjangu.

Borbe u istočnom ukrajinskom regionu Donjeck i dalje su fokusirane na Bahmut i Avdijevku, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Rusija je značajno napredovala ka "demilitarizaciji" Ukrajine, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov – jedan od ciljeva koji je njen predsednik Vladimir Putin postavio kada je pokrenuo rat pre 10 meseci.

Prognani gradonačelnik Melitopolja na jugu Ukrajine koji je okupirala Rusiju rekao je da je više ruskih trupa dovedeno u grad i da jačaju utvrđenja.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi izveštaje sa ratišta.

Rusija je najavila da bi mogla smanjiti proizvodnju nafte za 5 do 7 odsto početkom 2023. kao odgovar na na ograničenje cena svoje sirove nafte i naftnih derivata od strane zapadnih zemalja, rekao je potpredsjednik vlade Aleksandar Novak državnoj televiziji.

Izvor: Rojters
XS
SM
MD
LG