Dostupni linkovi

Zelenski se sastao sa vojnicima na frontu u oblasti Harkiva


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (u sredini) posjetio je 30. novembra komandno mjesto u Kupjansku, u regiji Harkiv.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (u sredini) posjetio je 30. novembra komandno mjesto u Kupjansku, u regiji Harkiv.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se 30. novembra s ukrajinskim trupama na liniji fronta u oblasti Kupjanska u istočnoj regiji Harkiv, izvijestio je njegov ured na Telegramu, dan nakon što je posjetio trupe na jugu.

"[Na] naprednom komandnom mjestu branilaca Kupjanska. Čast je posjetiti i dodijeliti nagrade vojnicima. Borci u sektoru Kupjanska štite miran život Ukrajinaca i naroda regije Harkiv," navodi se.

Zelenski, koji je bio u pratnji ministra odbrane Rustema Umerova i višeg savjetnika Andrija Jermaka, sastao se sa generalom Aleksandrom Sirskim, komandantom tog sektora fronta.

Upoznat je sa situacijom duž odbrambene linije Kupyansk-Lyman, gdje ruske snage vrše pritisak u pokušaju da povrate teritoriju koju su prošle godine izgubile u ukrajinskoj ofanzivi.

Operativna situacija na istoku i jugu Ukrajine i dalje je teška, saopštio je Generalštab ukrajinske vojske u svom večernjem rezimeu 30. novembra. Tokom dana bila su 73 borbena okršaja duž fronta, navodi se u saopštenju.

Generalštab je takođe izvijestio da su ruske trupe izvele "neuspješne" napade u više pravaca, uključujući Kupjansk, Bahmut, Avdijivku, Marinku i Zaporižje.

U Washingtonu, glasnogovornik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da Sjedinjene Države rade s Ukrajinom na pripremi za očekivani zimski napad Rusije. Kirby je rekao da Sjedinjene Države očekuju da će Rusija ponovo pokušati uništiti ključnu ukrajinsku energetsku infrastrukturu i stoga obezbjeđuju opremu i zalihe kako bi spriječili nestanak struje i grijanja za građane.

Voda kao oružje
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da su ruske trupe 30. novembra izvele vazdušni napad na grad Toreck u oblasti Donjeck, u kojem je ubijena jedna osoba, a ranjene tri. Dvije osobe su spašene iz ruševina kuće, koja je uništena u napadu, saopštila je služba na Telegramu.

U ruskom granatiranju poginule su dvije osobe u Novogrodivki, gradu oko 90 kilometara jugozapadno od Torecka.

U ruskom granatiranju ranije 30. novembra ubijen je jedan civil i ranjeno petoro u Darivki u južnoj oblasti Herson, javila je pres služba regionalne vojne uprave.

U granatiranju je oštećeno desetak stambenih zgrada, dječji vrtić i bolnica.

U istočnom regionu Donjecka najmanje 10 civila je ranjeno u ruskom granatiranju u toku noći, rekao je regionalni guverner Ihor Moroz 30. novembra.

RSE, AFP i dpa
XS
SM
MD
LG