Dostupni linkovi

Napad dronova na Rusiju, Moskva uzvratila udarom na Kijev


Vatrogasci ugasili požar nakon ruskog raketnog napada na Kijev, 30. avgusta 2023.
Vatrogasci ugasili požar nakon ruskog raketnog napada na Kijev, 30. avgusta 2023.

Ukrajinski dronovi gađali su 30. avgusta rano ujutro šest ruskih regija u najvećem koordiniranom napadu dronovima od početka rata. Istovremeno je Kijev izložen najjačem ruskom udaru od proljeća.

Napadi dronovima na rusku teritoriju preko noći "neće proći nekažnjeno", kazala je o napadima portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Ona je novinarima rekla da je Ukrajina odgovorna i navela da bi za izvođenje napada unutar Rusije bili potrebni obaveštajni podaci zapadnih zemalja.

Neki od dronova koji su napali Rusiju preko noći sa 29. na 30. avgust udarili su u vazdušnu bazu u Pskovu, 600 km (400 milja) od Ukrajine. Iz Kijeva se nisu oglašavali o tome i rijetko komentarišu napade na rusko tlo.

Aerodrom u ruskom gradu Pskovu 30. avgusta je zatvoren za civilne letove, objavila je ruska agencija za vaudzušni saobraćaj. Odluka je donesena nakon izvješaja da su na tom aerodromu tokom noći oštećeni vojni teretni avioni. Pskov je grad blizu sjeverozapadne granice Rusije, blizu Estonije i Latvije.

Više bespilotnih letjelica oboreno je iznad Orjola, Brijanska, Rijazana, Kaluge i moskovske regije koja okružuje glavni grad Rusije, navelo je ministarstvo odbrane te zemlje.

Dva mladića su poginula od krhotina koje su pale nakon velikog udara ruskih raketa i dronova na Kijev, izvijestila je 30. avgusta ujutro lokalna vojna uprava.

"Kao rezultat krhotina koje su pale u okrugu Ševčenkivski u Kijevu dvije osobe su poginule, prema prvim izvještajima", napisao je na Telegramu načelnik gradske vojne uprave Kijev, Serhij Popko.

"Kijev nije doživio tako snažan napad od proljeća", dodao je.

Popko je rekao da je nekoliko bespilotnih letjelica putovalo prema Kijevu "iz različitih smjerova", a kasnije su rakete lansirane prema gradu iz strateških bombardera Tu-95MS.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, ujutro je komentirao siloviti ruski udar na Kijev:

"Današnji ruski kombinovani napad velikih razmjera (krstareće rakete + dronovi) na Kijev je neupitno smišljeni napad na civilno stanovništvo. Motivi su osveta za sve češće nesreće u samoj Ruskoj Federaciji, neuspjesi na prvoj liniji, etnička mržnja i pokušaj psihičkog zastrašivanja", napisao je Podoljak.

Lokalno stanovništvo u blizini svoje stambene zgrade oštećene tokom ruskog raketnog udara, u Kijevu, 30. avgusta 2023.
Lokalno stanovništvo u blizini svoje stambene zgrade oštećene tokom ruskog raketnog udara, u Kijevu, 30. avgusta 2023.

Širom zemlje ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila je 28 ruskih projektila i 15 od 16 dronova lansiranih tokom noći, rekao je vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni.

Još jedna osoba je povrijeđena te joj je ukazana medicinska pomoć, dodao je.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da su "dva mrtva muškarca pronađena" u nestambenoj zgradi. Nije precizirao kako su poginuli niti jesu li to ista dvojica koje je prijavila gradska vojna uprava.

Novinar AFP-a javio je da je čuo najmanje tri jake eksplozije u cetru Kijeva oko 5 ujutro po lokalnom vremenu.

Hitne službe takođe su raspoređene u južnom okrugu, gdje su krhotine pale na komercijalnu zgradu, naveo je Popko na Telegramu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG