Dostupni linkovi

Rusija još nije vratila tijelo ukrajinske novinarke Rošćine


Viktorija Rošćina, slobodna novinarka koja je ranije radila za RSE i druge istaknute ukrajinske medije, umrla je u ruskom pritvoru 19. septembra 2024.
Viktorija Rošćina, slobodna novinarka koja je ranije radila za RSE i druge istaknute ukrajinske medije, umrla je u ruskom pritvoru 19. septembra 2024.

Rusija nije vratila tijelo ukrajinske novinarke Viktorije Rošćine u njenu domovinu, uprkos tome što je obećala da će to učiniti, navodi grupa za ljudska prava.

Rošćina je umrla dok je bio u ruskom zarobljeništvu.

Petro Jatsenko iz ukrajinskog Centra za liječenje ratnih zarobljenika rekao je da će Rošćinino tijelo biti vraćeno 18. oktobra u sklopu šire razmjene tijela, navodi se u pismu ruskog Ministarstva odbrane koje je primio Rošćinin otac.

Ostaje nejasno zašto Rošćinino tijelo nije uključeno u razmjenu 18. oktobra.

Jatsenko je napomenuo da "sve, nažalost, zavisi od suprotne strane", ističući da su napori da se novinarka vrati u domovinu počeli odmah nakon što je potvrđena njena smrt 19. septembra ranije ovog mjeseca.

Ukrajinske vlasti i Rošćinina porodica kažu da čekaju dalji razvoj događaja.

Rošćina (27) je bila slobodni dopisnik Ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE). Ona je izvještavala o invaziji Rusije od kada je u februaru 2022. godine počela u punom obimu.

U avgustu 2023. uhapsile su je ruske trupe u okupiranom dijelu ukrajinske regije Zaporižja.

Početkom oktobra pojavili su se izvještaji da je Rošćina umrla kada je prebcivana iz pritvorskog centra u Taganrogu, ruskom gradu blizu ukrajinske granice, u Moskvu.

Smrt novinarke zvanično je potvrđena 10. oktobra.

Andrij Jusov iz ukrajinske vojne obavještajne službe potvrdio je tada da je Rošćina bila predviđena za razmjenu zarobljenika. Nedavna ažuriranja plana pokazala su da je bila prebačena iz Taganroga u moskovski pritvorski centar Lefortovo u pripremi za puštanje na slobodu.

Organizacije za ljudska prava kritikovale su rusko postupanje prema pritvorenicima, posebno tokom procesa njihovog premještanja iz jednog kaznenog zavoda u drugi. Zatvorenici se prevoze u kaveznim odjeljcima voza sa minimalnim pristupom hrani, higijeni i ventilaciji. Izvještaji bivših zatvorenika ističu široko rasprostranjeno maltretiranje i zlostavljanje tokom ovih transfera.

Ured glavnog tužioca Ukrajine pokrenuo je krivičnu istragu o smrti Rošćine, istražujući je kao potencijalno kršenje ratnih zakona i namjerno ubistvo.

Zagovornici ljudskih prava izvijestili su da je Rošćina od maja do septembra 2024. držana u samici u istražnom zatvoru u Taganrogu, gdje su navodno mučeni ukrajinski zatočenici.

Oko 25 ukrajinskih novinara i dalje je u ruskom zarobljeništvu, uključujući slobodnog novinara RSE Vladislava Jesipenka, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog spornih optužbi za špijunažu 2022.

Uz izvještavanje Suspilne
XS
SM
MD
LG