Dostupni linkovi

Na istoku Ukrajine 11 poginulih, Kijev gađao ruske položaje na Krimu


Spasioci raščišćavaju ruševine objekata nakon ruskog granatiranja Pokrovska na istoku Ukrajine, 6. januara 2024.
Spasioci raščišćavaju ruševine objekata nakon ruskog granatiranja Pokrovska na istoku Ukrajine, 6. januara 2024.

Jedanaest osoba poginulo je u subotu u ruskom granatiranju istočnog ukrajinskog grada Pokrovska u regiji Donjecka, rekao je guverner dijela regije koja je pod kontrolom Kijeva.

Vadim Filaškin kazao je da je petero djece među poginulima u napadu na Pokrovsk, gradu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine, 80 kilometara sjeverozapadno od grada Donjecka, koji se nalazi u središtu regije pod ruskom kontrolom.

Filaškin je ranije naveo da je Pokrovsk bio meta napada i da je u toku akcija spašavanja. Rekao je i da je ruska vojska izvela dva zračna napada na selo u regiji Donjeck, ubivši jednu osobu.

Izvještaji o smrtnim slučajevima u Pokrovsku dolaze nakon što su ukrajinske zračne snage saopćile da su uništile ruski zapovjedni centar u zračnoj bazi Saki na okupiranom poluotoku Krimu.

"Sve mete su oborene", napisao je na Telegramu zapovjednik zračnih snaga Mikola Oleščuk, navodeći da je Rusija ostala "bez još jednog zapovjednog mjesta na Krimu".

Ukrajina je u petak saopćila da je izvela odvojene napade na rusko vojno zapovjedno mjesto i vojnu jedinicu na Krimu, nanijevši "ozbiljnu štetu" ruskom odbrambenom sistemu.

Glasnogovornica Odbrambenih snaga južne Ukrajine Natalija Humenjuk rekla je da su se ranije ove sedmice odvile "snažne borbene" operacije, tokom kojih je teško pogođena ruska vojna operacija na Krimu.

Rusija je u subotu izvijestila da su njene snage preko noći oborile četiri ukrajinske rakete na Krimu.

Izvještaje nije moguće neovisno provjeriti.

Ukrajinske snage od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. provode česte napade na ruske vojne ciljeve na Krimu, koji je Rusija nezakonito pripojila 2014. godine.

Zračna luka Saki dospjela je na naslovnice u septembru 2023. kada je Ukrajina navela da je njezina vojska pogodila objekt, prouzročivši "ozbiljnu štetu" opremi na toj lokaciji. Službenici Krima u Moskvi su opovrgnuli ovu tvrdnju.

Zračna baza također je bila pod ukrajinskim udarom u augustu prošle godine, a Kijev tvrdi da je u napadu uništeno najmanje devet vojnih aviona, uključujući lovce Su-30SM i bombardere Su-24M.

I Ukrajina i Rusija pojačale su napade posljednjih dana, dok se bliži druga godišnjica sukoba.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG