Dostupni linkovi

Ukrajina tvrdi da je odbila masivan ruski napad dronovima


Ukrajinska vazdušna odbrana obara ruski dron iranske proizvodnje Šahed iznad Kijeva 30, maja, 2023.
Ukrajinska vazdušna odbrana obara ruski dron iranske proizvodnje Šahed iznad Kijeva 30, maja, 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je da je u velikoj meri odbila masivni ruski napad bespilotnim letelicama na jug Ukrajine, jer njene trupe vode žestoke bitke s ruskim snagama na liniji fronta na istoku i jugu.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana saopštila je da je uništila 34 od 44 drona iranske proizvodnje Šahed koje je Rusija lansirala u noći između 27. i 28. septembra pošto je u nekoliko ukrajinskih regiona proglašena uzbuna za vazdušni napad.

"U odbijanju napada učestvovali su lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne artiljerijske grupe", navela je ukrajinska protivvazdušna odbrana, dodajući da je tokom noći oboreno i šest ruskih izviđačkih dronova.

Portparol ukrajinske vojske Natalija Humenjuk rekla je da je Rusija pokrenula talas napada bespilotnim letelicama duž celog juga Ukrajine.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Najnoviji napad usledio je nakon što je grad Herson na jugu Ukrajine bio pod ruskim artiljerijskim napadom kasno 27. septembra.

Napadi ruskih dronova i granatiranje 26. septembra nakratko su poremetili železničku vezu između Hersona i grada Mikolajeva, koji je takođe bio pod vazdušnom uzbunom 27. septembra.

Na bojnom polju, ukrajinske snage su vodile 26 bitaka u protekla 24 sata, odbijajući nekoliko talasa ruskih napada na u istočnom regionu Donjeck, uglavnom u oblastima Bahmut, Avdijevka i Marijnka, dok su konsolidovali položaj u oslobođenom selu Robotjne na jugu, suočeni s pokušajima Rusije da ga ponovo zauzme, naveo je Generalštab ukrajinske vojske u dnevnom izveštaju 28. septembra.

Predsednik Volodimir Zelenski je 27. septembra rekao da ukrajinske snage ostvaruju dobitke protiv ruskih trupa u Donjecku.

"Napredujemo u pravcu Donjecka", rekao je Zelenski posle konferencijskog poziva sa vojnim zvaničnicima.

Zelenski je obećao nove ukrajinske akcije protiv Rusije posle prošlonedeljnog raketnog udara na štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju.

XS
SM
MD
LG