Dostupni linkovi

Ukrajina navodi da je 'talas' ruskih dronova osujećen ispred Kijeva


Ukrajinski vatrogasci gase požar posle ruskog napada u Dnjepru, 3. jul 2024.
Ukrajinski vatrogasci gase požar posle ruskog napada u Dnjepru, 3. jul 2024.

Vojni zvaničnici u glavnom gradu Ukrajine izjavili su da je u četvrtak u zoru presretnut novi "talas" ruskih dronova usmerenih na Kijev, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko je na Telegramu naveo da su dronovi došli "iz različitih pravaca", ali da "nijedan dron nije stigao do samog Kijeva".

Eksplozije su se čule iz grada nakon vazdušne uzbune u 4 sata ujutro, ali, rekao je Popko, život u gradu inače nije poremećen.

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila 21 od 22 ruska jurišna drona u centralnim i severnim regionima tokom noći između srede i četvrtka.

Dve osobe su poginule u ruskom artiljerijskom napadu u ukrajinskom regionu Zaporižja, izjavio je u četvrtak regionalni guverner Ivan Fedorov.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su tokom noći oborile 21 od 22 drona Šahed lansiranih u ruskom napadu ka šest regiona u severnoj i centralnoj Ukrajini.

Fedorov je rekao da je Rusija izvela 391 napad na 10 naselja u poslednja 24 sata.

"Muškarac i žena poginuli su od neprijateljskog granatiranja", naveo je Fedorov na Telegramu, dodajući da je još jedan muškarac povređen u ruskom napadu tokom noći.

Šef vojne administracije u centralnom gradu Dnjepru rekao je da je broj poginulih u ruskom bombardovanju tog grada dan ranije porastao na šest uz više od 30 povređenih.

Gradonačelnik Dnjepra Boris Filatov proglasio je 4. jul danom žalosti posle trećeg napada u samo pet dana na taj grad u kojem je pre rata živelo oko milion ljudi.

Posle napada na Dnjepar predsednik Voladimir Zelenski je obnovio molbu Zapadu za naprednije sisteme protivvazdušne odbrane i oružje dugog dometa od saveznika.

Zelenski je odbacio situacije na bojnom polju opisao kao "pat poziciju" i rekao da se ukrajinska borbena snaga poboljšala poslednjih meseci, ali da su joj potrebni "alati, a oni još nisu stigli".

Očekuje se da će NATO na samitu sledeće nedelje u Vašingtonu, povodom obeležavanja 75. godišnjice transatlantske alijanse, razmotriti načine za dalju podršku odbrani Ukrajine i zacrtati put ka bližoj saradnji, ali se ne očekuje da će Kijev biti pozvan da se pridruži NATO-u kako je Zelenski tražio.

Ministarstvo odbrane Rusije, kako je prenela ruska novinska agencija TASS, saopštilo je u četvrtka da su njegove snage uništile prizemljeni ukrajinski MiG-29 u Dnjepropetrovskoj oblasti, mada ukrajinskih vlasti to nisu potvrdile.

RSE ne može nezavisno da potvrdi izveštaje bilo koje strane o razvoju na bojnom polju u oblastima najgorih borbi.

XS
SM
MD
LG