Dostupni linkovi

Ukrajina 'sve uspješnija' u obaranju dronova iranske proizvodnje, kaže Velika Britanija


Ukrajinski policajci pucaju na dron tokom ruskog napada u Kijevu 17. oktobra 2022.
Ukrajinski policajci pucaju na dron tokom ruskog napada u Kijevu 17. oktobra 2022.

Ukrajinski napori za obaranje bespilotnih letjelica (UAV) Shahed-136 su "sve uspješniji" jer Rusija nastavlja da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje protiv ciljeva širom Ukrajine, saopštilo je britansko ministarstvo odbrane 24. oktobra.

U svojim redovnim ažuriranjima, ministarstvo je navelo da su bespilotne letjelice spore, bučne i lete na malim visinama, čineći usamljene letjelice lakim za gađanje konvencionalnom protivvazdušnom odbranom.

Bilten je citirao zvanične ukrajinske izvore, uključujući predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je tvrdio da je "do 85 posto napada presretnuto."

Ukrajina kaže da je Rusija pogodila svoju infrastrukturu dronovima Shahed-136 koji krstare prema svojoj meti i eksplodiraju pri udaru. I Iran i Rusija odbacili su optužbe.

Teheran je 22. oktobra kritizirao poziv Francuske, Njemačke i Britanije Ujedinjenim nacijama da istraže tvrdnje da je Rusija koristila bespilotne letjelice iranske proizvodnje za napad na Ukrajinu.

Britanski obavještajci su, međutim, rekli da Rusija vjerovatno troši veliki broj bespilotnih letjelica Shahed-136 kako bi probila sve efikasniju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Bilten je sugerirao da ih Rusija vjerovatno koristi kao zamjenu za precizno oružje dugog dometa ruske proizvodnje, koje postaje sve rjeđe.

XS
SM
MD
LG