Dostupni linkovi

Zelenski pozvao saveznike na 'hrabre odluke', Kijev bio meta 'masovnog' napada


Eksplozija drona na nebu iznad Kijeva tokom masovnog udara ruskih dronova, 31. jula 2024.
Eksplozija drona na nebu iznad Kijeva tokom masovnog udara ruskih dronova, 31. jula 2024.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uspešno su odbili ono što su zvaničnici nazvali "najmasovnijim napadom 2024." na ukrajinsku prestonicu dok predsednik Volodimir Zelenski poziva partnere Zapada da donesu "hrabre odluke" i isporuče resurse koji će Ukrajini omogućiti da u potpunosti zaštiti svoje nebo od ruskih napada.

Tokom uzbune za vazdušni napad u Kijevu, koja je trajala više od sedam sati, ruski dronovi su napali prestonicu u dva talasa iz svih pravaca, rekao je šef vojne uprave Kijeva, Sergej Popko.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je da je njena protivvazdušna odbrana uništila svih 89 dronova lansiranih na prestonici, kao i navođenu raketu H-59, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Ovo je jedan od najmasovnijih napada dronovima", napisao je na Telegramu komandant ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, general Mikola Oleščuk.

To je bio sedmi napad na Kijev ovog meseca, rekao je Popko i dodao: "U ovom trenutku, prema operativnom izveštaju u ovom trenutku, u Kijevu nema žrtava ili štete".

Predsednik Zelenski je u poruci na mreži X nazvao odbijanje napada "važnim rezultatom" i dokazom da "Ukrajinci mogu u potpunosti da zaštite svoje nebo od ruskih udara kada imaju dovoljno resursa".

On je ponovio apel ukrajinskim saveznicima da nastave da šalju preko potrebno naoružanje za odbranu gradova i rakete koje će joj omogućiti da napadne dublje u Rusiju.

"Potrebne su hrabre odluke partnera – protivvazdušni sistemi, [rakete] dugog dometa. A Ukrajinci će sve uraditi ispravno i tačno", napisao je Zelenski.

Ukrajinska služba za vanredne situacije saopštila je da se u široj Kijevskoj oblasti jedna kuća zapalila od otpadaka dronova i da je delimično uništena, ali da nije bilo žrtava i da je požar ugašen.

U ruskom artiljerijskom napadu ubijen je jedan stanovnik grada Torecka, saopštio je u sredu regionalni guverner Donjecka Vadim Filaškin, dok je u severoistočnom regionu Harkiva, regionalni guverner Oleh Sinjehubov izjavio da su dva civila ubijena od ruske artiljerije u protekla 24 sata.

U južnom gradu Hersonu jedna osoba je poginula, a jedna je ranjena u ruskom artiljerijskom napadu preko Dnjepra, saopštio je načelnik gradske vojne uprave Roman Mročko.

Ukrajinski vojnici su oslobodili Herson u novembru 2022. godine, ali su ruske snage koje su se povukle preko Dnjepra nastavile da svakodnevno udaraju po gradu, uzrokujući žrtve među civilima i uništavajući infrastrukturu.

Od početka invazije na Ukrajinu, ruske snage su sistematski gađale ukrajinske energetske i civilne infrastrukturne objekte, uzrokujući žrtve i ogromnu štetu.

Zauzvrat, Ukrajina je počela da gađa postrojenja za preradu nafte i drugu energetsku infrastrukturu unutar Rusije koja uglavnom radi za vojsku.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u sredu da je njena protivvazdušna odbrana uništila 19 ukrajinskih dronova koji su napali pet njenih regiona, kao i ukrajinski region Krim koji je okupirala Moskva.

"Protivvazdušni odbrambeni sistemi su presreli i uništili 11 dronova iznad Belgoroda, četiri iznad Brjanska, po jedan iznad Kurske, Kaluške i Rostovske oblasti i jedan na Krimu“, navodi se u poruci Ministarstva na Telegramu.

XS
SM
MD
LG