Dostupni linkovi

Ukrajina 'nije uključena u ekscese na plinovodima', Rusija - čin 'skretanja pozornosti'


Curenje plina iz Sjevernog toka 2 snimljeno iz danskog presretača F-16 na Bornholmu, Danska, 27. rujna 2022.
Curenje plina iz Sjevernog toka 2 snimljeno iz danskog presretača F-16 na Bornholmu, Danska, 27. rujna 2022.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da Kijev "apsolutno nije uključen" u napade na plinovod Sjeverni tok i da nemaju podataka o tome što se dogodilo nakon što je The New York Times objavio da američki obavještajni podaci sugeriraju da je napad izvela proukrajinska skupina.

"Bez sumnje, Ukrajina apsolutno nije uključena u ekscese na plinovodima", rekao je Reutersu Mihajlo Podoljak. "To nema ni najmanjeg smisla", naglasio je.

Dodao je da Ukrajina nema podataka o tome tko je u to bio uključen, ali je poručio da bi možda trebalo kriviti ruske napore za destabilizaciju regije.

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00

Oglasila se i Rusija. Moskva je odgovorila na dio objavljenog članka u kojem piše da nema dokaza da je vlada u Kijevu bila povezana sa skupinom koja bi mogla stajati iza napada.

Medijska izvješća o napadima na plinovode Sjeverni tok koordinirani su pokušaj da se skrene pozornost i Kremlj je zbunjen kako američki dužnosnici mogu pretpostaviti bilo što o napadima bez istrage, rekao je Kremlj.

"Očito je da autori napada žele skrenuti pozornost. Očito je riječ o koordiniranom nabacivanju u medijima", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju RIA.

"Kako američki dužnosnici mogu išta pretpostaviti bez istrage?", pita se Peskov. Rekao je i da zemlje dioničari Nord Streama trebaju inzistirati na hitnoj, transparentnoj istrazi.

"I dalje nam nije dopušteno sudjelovati u istrazi. Tek prije nekoliko dana dobili smo obavijesti o tome od Danaca i Šveđana", rekao je Peskov. "Ovo nije samo čudno. Miriše na monstruozan zločin", dodao je Peskov.

XS
SM
MD
LG