Dostupni linkovi

Na Malti pregovori o mirovnom planu Ukrajine, teške borbe na istoku


Razrušena zgrada u gradu Avdijivka na istoku Ukrajine, 2. avgust 2023.
Razrušena zgrada u gradu Avdijivka na istoku Ukrajine, 2. avgust 2023.

Teške borbe su nastavljene su na istoku Ukrajine u danu kada su se predstavnici desetina zemalja sastali na Malti da razgovaraju o mirovnim predlozima koje je pokrenula Ukrajina.

Savetnici za nacionalnu bezbednost iz oko 65 zemalja okupili su se 28. oktobra na Malti na sastanku koji je organizovala Ukrajina.

Ovo je treći takav sastanak ove godine nakon manjih u Džedi i Kopenhagenu, ali Rusija nije uključena.

Mirovni plan od 10 tačaka koji je predložio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uključuje pozive na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu bezbednost i oslobađanje svih zatvorenika.

Sastanak se održava iza zatvorenih vrata, a zvaničnici su rekli da se nadaju da dovesti do dogovora o održavanju globalnog mirovnog samita kasnije ove godine.

Razgovori će pomoći da se proceni sposobnost Ukrajine i Zapada da pridobiju kontinuiranu i širu podršku, posebno na jugu, pošto sukob u Izraelu pomera fokus sa Kijeva.

Moskva je prošle nedelje kritikovala Maltu što je domaćin, opisujući to kao antiruski događaj koji bi bio kontraproduktivan.

Ministar spoljnih poslova Malte rekao je da će ta zemlja nastaviti da pokazuje svoju podršku naporima za obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine.

U međuvremenu, teške borbe nastavljene su oko grada Avdijivka na istoku Ukrajine.

Britanska obavještajna služba je navela da je Moskva verovatno "pretrpela neke od najvećih stopa žrtava u Rusiji u 2023. godini do sada".

Ranije ove nedelje, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće John Kirby rekao je da je Rusija od 11. oktobra pretrpela značajne gubitke, uključujući uništavanje najmanje 125 komada oklopnih vozila i vojne opreme u i oko Avdijivke.

U međuvremenu, Moskva je 28. oktobra optužila Ukrajinu za namerni napad na postrojenje za nuklearni otpad u blizini ruskog grada Kurska, tvrdeći da je Kijev znao da je ta akcija mogla da izazove veliku nuklearnu katastrofu.

Dan ranije, Rusija je saopštila da je osujetila napad dronom u tom gradu, a ruske novinske kuće objavile su da je eksplozija oštetila skladište u kome se nalazi nuklearni otpad, iako nije bilo izveštaja o povređenima. .

Kijev generalno ne potvrđuje niti negira operacije na ruskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG