Dostupni linkovi

Kijev tvrdi da je Rusija pogubila devet ratnih zarobljenika, napadi širom Ukrajine


Ukrajinski vojnik na liniji frona u oblasti Donjeck, 10. oktobra 2024.
Ukrajinski vojnik na liniji frona u oblasti Donjeck, 10. oktobra 2024.

Ukrajinski zvaničnici optužili su ruske snage za pogubljenje devet zarobljenih vojnika u pograničnoj oblasti Kursk, osuđujući Moskvu zbog kršenja "pravila i običaja ratovanja", dok Kijev izvještava da su najmanje dvije osobe ubijene i 22 osobe ranjene u novim ruskim napadima.

Ukrajinski ombudsmen za ljudska prava Dmitro Lubinec rekao je da je pisao UN-u i Crvenom krstu u vezi sa optužbama, za koje zvaničnici navode da su rezultat istraživanja ukrajinske web-stranice za analizu ratišta DeepState, koja je objavila snimke iz vazduha na kojima se, navodno, vide pogubljeni vojnici.

Rusija još nije komentarisala navode.

Kijev je saopštio da ima dokumentovane dokaze u vezi s pogubljenjem ukupno 93 ukrajinska ratna zarobljenika. Jurij Belousov, čelnik odjela Glavnog tužilaštva koji vodi istrage zločina počinjenih u sukobu, taj podatak je iznio 4. oktobra.

Slučajevi navodnih pogubljenja ukrajinskih ratnih zarobljenika potpadaju pod mandat Međunarodnog krivičnog suda (ICC), a sud ima pravo da sudi u takvim slučajevima, rekao je 9. oktobra glavni tužilac ICC-a Karim Kan, ne osvrćući se na konkretne slučajeve.

"Svaka od odredbi Rimskog statuta [osnivačkog ugovora ICC-a] može se primijeniti. Sve su važne. Naša dužnost je primijeniti metodološki pristup i izraditi strategiju istrage", rekao je Kan.

Ukrajina tvrdi da su ruske snage strijeljale zarobljenike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

U posljednjem incidentu, fotografije DeepState-a prikazuju očigledno mrtve ukrajinske vojnike okrenute licem prema zemlji u oblasti Kursk nakon ruske ofanzive.

"Ovi postupci ne smiju proći nekažnjeno, a neprijatelj mora snositi punu odgovornost", napisao je Lubinec u objavi na Telegramu. "Rusija je teroristička zemlja koja krši sva pravila i običaje ratovanja."

Tačnost ovih video zapisa nije moguće nezavisno provjeriti.

Istovremeno, najmanje dvije osobe su poginule i 22 ranjene u novim ruskim napadima na Ukrajinu.

Dva smrtna slučaja zabilježena su u istočnoj oblasti Donjeck.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ruska državna novinska agencija TASS prenijela je izjavu Ministarstva odbrane da su ruske klizne bombe gađale u nedjelju ukrajinske položaje u oblasti Kursk. Kijev još nije komentarisao taj napad.

Ruske snage su takođe gađale oblasti Harkiv, Herson i Zaporižje, ranivši najmanje 11 osoba i oštetivši zgrade i drugu infrastrukturu, istakli su lokalni zvaničnici.

Rusija je tokom noći lansirala 68 dronova i četiri rakete na teritoriju Ukrajine, izvijestile su ukrajinske vazdušne snage.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je u nedjelju da su njegove odbrambene jedinice uništile 31 rusku bespilotnu letjelicu, dok ih je 36 nestalo.

Dvije balističke rakete Iskander-M pogodile su oblasti Poltava i Odesa, a dvije vođene vazdušne rakete Kh-59 lansirane su na oblast Černihiv i Sumi, ističe dodaje se.

Još nema izvještaja o mogućim žrtvama i šteti.

Rusija, pak, tvrdi da su njene jedinice protivvazdušne odbrane preko noći oborile 13 ukrajinskih dronova iznad tri oblasti koje se graniče sa Ukrajinom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u nedjelju da je po šest dronova oboreno iznad oblasti Belgorod i Kursk. Jedan dron je uništen iznad Brjanska, saopštilo je ministarstvo na Telegramu.

Ove tvrdnje nije moguće nezavisno provjeriti.

XS
SM
MD
LG