Dostupni linkovi

Ukrajinski sud odobrio kauciju vojnom oficiru u slučaju sabotaže Sjevernog toka


Mjehurići gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2 izlaze na površinu Baltičkog mora, u blizini Bornholma, Danska, 27. septembra 2022.
Mjehurići gasa iz gasovoda Sjeverni tok 2 izlaze na površinu Baltičkog mora, u blizini Bornholma, Danska, 27. septembra 2022.

Ukrajinska advokatska firma Katerynchuk, Moor & Partners rekla je 15. jula da je apelacioni sud u Kirovogradskoj oblasti odobrio kauciju od devet miliona hrivnja (218.000 dolara) pukovniku specijalnih snaga Romanu Červinskom, koga je The Washington Post u novembru opisao kao "koordinatora" u napadu na gasovode Sjeverni tok 2022. godine.

Červinski je uhapšen u aprilu 2023. pod optužbom za zloupotrebu položaja.

Optužba je bila povezana sa neuspjelom otmicom ruskog aviona, koja je, prema navodima istrage, dovela do ruskog raketnog napada na aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti u julu 2022. godine u kojem je ubijen ukrajinski vojnik, a 17 ih je ranjeno.

Červinski je optužen da je planirao i sproveo otmicu bez dozvole svojih nadzornika, što on negira.

Slučaj protiv sebe naziva "političkom odmazdom" zbog kritikovanja ukrajinskog predsjednika, Volodimira Zelenskog.

List Washington Post je u novembru 2023. opisao Červinskog kao odlikovanog oficira ukrajinske vojske sa "dubokim vezama" u obavještajnim službama zemlje, rekavši da je "igrao glavnu ulogu" i bio "koordinator" napada na gasovode Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2.

U izvještaju se navodi da je Červinski "primio naređenja od nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika, koji su na kraju podnijeli izvještaj generalu Valeriju Zalužniju", koji je u to vrijeme bio najviši ukrajinski oficir.

U izvještaju su citirani ukrajinski i evropski zvaničnici i "drugi ljudi upoznati sa detaljima tajne operacije".

Washington Post je objavio da je Červinski putem advokata odbacio optužbe da je umiješan u sabotažu.

Eksplozije na cjevovodima u septembru 2022. su izazvale velika curenja i smatrana su napadom na evropsku infrastrukturu, pola godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Zapadni zvaničnici su prvobitno okrivili Rusiju za eksplozije, koje su gotovo uništile oba gasovoda.

Moskva je okrivila Sjedinjene Države i njihove saveznike rekavši da nema razloga da digne u vazduh energetsku vezu koja je ključna za dopremanje njenih zaliha gasa Zapadu.

Sjeverni tok je u većinskom vlasništvu ruskog Gazproma i snabdijevao je milione Evropljana gasom.

Na to se gledalo kao na veliki napor Moskve da zaobiđe Ukrajinu u tranzitu ruskog gasa Zapadu.

Sjedinjene Države su godinama upozoravale da gasovodi predstavljaju sigurnosni rizik za Njemačku i druge evropske države, jer te zemlje zavise od ruskog izvoza energije.

XS
SM
MD
LG