Dostupni linkovi

Više od 50 mrtvih u ruskom raketnom napadu u centralnoj Ukrajini


Snimak nakon ruskog napada u Poltavi, 3. septembra 2024.

U napadu ruske balističke rakete na Institut za komunikacije u Poltavi, u centralnoj Ukrajini, ubijeni su deseci ljudi, a ranjenih je više od 200, javio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

U Poltavi je broj poginulih u ruskom napadu 3. septembra porastao na 51, podaci su Glavnog tužilaštva od kasno poslijepodne.

"Pod procesnim rukovodstvom Poltavskog specijalizovanog tužilaštva u oblasti odbrane, pokrenuta je pretkrivična istraga o činjenici zadiranja u teritorijalni integritet i nepovredivost Ukrajine", navodi se u poruci.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministarstvo odbrane te zemlje saopštili su prvobitno 3. septembra da je u napadu poginula najmanje 41 osoba, a više od 180 povrijeđeno.

Zelenski i ministarstvo su naveli da su dva raketna udara uslijedila ubrzo nakon uzbune na vazdušnu opasnost, tako da ljudi unutar Instituta nisu imali vremena da se sklone od napada.

Nešto kasnije je portparol Ministarstva odbrane Dmitro Lazutkin izjavio da je mrtvih 49, a povrijeđenih 219.

Iz ukrajinskog Generalštaba još nema informacija o napadu.

"Naredio sam punu i brzu istragu onoga što se dogodilo. U akciju spašavanja uključene su sve neophodne službe. Zahvalan sam svima koji od prvih minuta nakon udara pomažu ljudima", rekao je ukrajinski predsjednik Zelenski.

Deseci mrtvih u ruskom napadu na centralnu Ukrajinu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da su hitne službe na lokaciji jedne obrazovne ustanove u Poltavi.

"Spasioci su ugasili vatru i nastavljaju raščišćavanje ruševina. Zahvaljujući brzom i koordinisanom radu spašeno je 25 ljudi, od kojih je 11 izvučeno ispod ruševina", rekao je Klimenko.

Rekao je da je mjesto udara bilo blizu područja sa stambenim zgradama, a od jačine eksplozije prozori su uništeni, a fasade visokih zgrada oštećene.

Zamjenica šefa Odbora za nacionalnu sigurnost, odbranu i obavještajne poslove ukrajinskog parlamenta Mariana Bezugla smatra da je neka vrsta skupa bila meta napada.

Kijev je ranije izvijestio o novim ruskim napadima na infrastrukturu i Moskva je pojačala vlastitu protivvazdušnu odbranu u blizini granice.

Šef Agencije za atomsku energiju u Ukrajini

Istovremeno, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigao jeu Ukrajinu 3. septembra kao dio napora da se "pomogne spriječiti nuklearnu nesreću" usred granatiranja u blizini velike nuklearne elektrane.

Generalni direktor IAEA Rafael Grossi objavio je 3. septembra prije podneva po lokalnom vremenu na Tviteru da je svoju 10. posjetu Ukrajini započeo sastancima s visokim zvaničnicima dok Rusi još uvijek kontrolišu najveću evropsku nuklearnu elektranu u Zaporižju u južnoj Ukrajini.

Nastavak evakuacije stanovništva iz Pokrovska

Ukrajinski zvaničnici izvijestili su o više smrtnih slučajeva civila u ruskim napadima tokom noći u Zaporižju i napadu na željezničku infrastrukturu zemlje.

Ukrajinski generalštab objavio je da se oko jedne četvrtine sukoba s ruskim snagama u protekla 24 sata dogodila na istoku u blizini strateški značajnog grada Pokrovska u oblasti Donjecka, gdje su ruske trupe navodno ostvarile značajan napredak u posljednjih nekoliko sedmica.

Ukrajinske željeznice saopštile su dan prije, 2. septembra, da nastavljaju evakuaciju porodica iz Pokrovska, koji je sada udaljen samo 10 kilometara od prve linije fronta.

Državni željeznički operater saopštio je 3. septembra da je neprijateljska bespilotna letjelica udarila u lokomotivu u vozu Korlakivka-Sumi, ali da nije bilo povrijeđenih. Takođe se navodi da su napadi tokom noći bili usmjereni na željezničku infrastrukturu u sjeveroistočnoj oblasti Sumi i južnoj Dnjipropetrovskoj.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da su osmogodišnji dječak i njegova majka ubijeni u ruskom granatiranju tokom noći u oblasti Zaporižja.

Ukrajinska vojska saopštila je 3. septembra da je oborila 27 od 35 ruskih dronova preko noći širom zemlje. Navodi se da je protivvazdušna odbrana funkcionisala u Kijevu, Odesi, Harkivu, Mikolajivu, Hersonu, Poltavi, Černjigovu i Sumi.

Rusija raspoređuje odbranu u oblasti Belgorod

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je rano 3. septembra da raspoređuje više sistema protivvazdušne odbrane u južnoj oblasti Belgorod koja se graniči sa Harkivskom oblasti u centralnoj Ukrajini i u ruskoj oblasti Kursk, gdje jesu ukrajinske snage izvele iznenadni upad prošlog mjeseca.

Guverner ruske Saratovske oblasti Roman Busargin rekao je da je muškarac povrijeđen kada je ukrajinski dron udario u stambenu zgradu 26. avgusta preminuo u bolnici.

Šef ukrajinske vojne administracije u oblasti Dnjipropetrovsk Serhij Lisak rekao je da je od tada umrla jedna od sedam žrtava ruskog raketnog napada na taj grad u centralnoj Ukrajini.

Lisak je putem Telegrama 3. septembra rekao da su se ruski napadi nastavili na centar grada i oštetili zgradu lokalne uprave.

U međuvremenu, Reuters je 3. septembra citirao više anonimnih izvora koji su rekli da je ruska rafinerija nafte Gazpromnjeft obustavila rad na kombinovanoj prerađivačkoj jedinici Euro+ u Moskvi nakon požara dva dana ranije.

Izvori su rekli da se očekuje da će fabrika ponovo biti uključena u roku od šest dana.

XS
SM
MD
LG