Dostupni linkovi

NATO i Ukrajina razgovaraće o protivvazdušnoj odbrani posle ruskih raketnih udara


Ukrajinske protivvazdušne snage pripremaju oružje blizu Kijeva, 3. januar 2024.
Ukrajinske protivvazdušne snage pripremaju oružje blizu Kijeva, 3. januar 2024.

Ambasadori NATO-a i Ukrajine održaće sledeće nedelje specijalni sastanak, pošto Kijev poziva na bržu isporuku protivvazdušne odbrane posle intenziviranja ruskih udara, saopštila je alijansa u četvrtak.

Moskva je tokom Nove godine izvela neke od svojih najvećih napada raketama i dronovima na Ukrajinu od prvih dana invazije u februaru 2022.

Najmanje 32 osobe su poginule u najsmrtonosnijem napadu na Kijev 29. decembra.

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sazvaće za sledeću sredu sastanak Saveta NATO-Ukrajina", rekao je portparol NATO-a Dilan Vajt (Dylan White).

On je dodao da će sastanak biti održan na nivou ambasadora i da je dogovoren na zahtev Ukrajine posle nedavnih ruskih napada na ukrajinske civile, gradove i mesta.

Vajt je naveo da su "saveznici iz NATO-a Ukrajini već isporučili širok spektar sistema protivvazdušne odbrane i da su posvećeni daljem jačanju odbrane Ukrajine".

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kijev navodi da najnoviji napadi naglašavaju potrebu da zapadni saveznici ubrzaju isporuku opreme za protivvazdušnu odbranu, borbenih dronova i raketa dugog dometa.

S druge strane, podrška Ukrajini iz SAD – vodeće sile u NATO-u – presušuje usled zastoja u američkom Kongresu.

Predsednik Džo Bajden (Joe Biden) je podršku Ukrajini odredio kao prioritet i američko oružje i finansijska pomoć bili su ključni u pomaganju Kijevu u borbi protiv ruskih snaga.

Međutim, desničarski republikanci su izvršili pritisak da se zaustave ti napori, odbijajući da odobre nove budžetske izdatke ako demokrate prvo ne pristanu na sveobuhvatne, oštre nove mere protiv ilegalne migracije preko južne granice SAD.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG