Dostupni linkovi

Zelenski nakon ruskih napada traži više sistema protuzračne odbrane


Posljedice ruskog napada na Vilniansk, 29. juni 2024.
Posljedice ruskog napada na Vilniansk, 29. juni 2024.

Ukrajinska hitna služba saopćila je da je broj ozlijeđenih porastao na više od 30, nakon ruskog raketnog napada u kome je 29. juna poginulo sedam osoba u Vilniansku, u južnoj regiji Zaporižje.

Služba je izvijestila da su požari u zgradama i automobilima ugašeni, a guverner Ivan Fedorov rekao da je među mrtvima dvoje djece, te još njih osmero među desecima ozlijeđenih.

Prema prvim izvještajima, deset osoba je bilo ozlijeđeno u napadu u tom dijelu Ukrajine, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Do napada je došlo usred velikog pritiska ruskih snaga na ukrajinsku vojsku, duž linije ratišta od 1.000 kilometara, te pojačanih zračnih udara.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu navečer da je veliki ruski udar, u kome je 28. juna uništen dio stambene zgrade u Dnjipru, dodatni dokaz da njegova zemlja treba više sistema protuzračne odbrane od svojih saveznika.

"Postoje načini da se prevlada svakodnevni ruski teror od koga pate ukrajinski gradovi. Za to je potrebno uništiti ruske teroriste i lansere tamo gdje se nalaze, kao i povećati broj modernih sistrma protuzračne odbrane u Ukrajini", kazao je Zelenski.


Prethodne noći, Kijev je izvijestio da je osujetio deset zračnih napada bespilotnim letjelicama, navodeći da su ruske snage ispalile protutenkovske projektile na grad Derhachi, u regiji Harkiva.

Rusija je ove godine pojačala zračne udare u pokušaju iscrpljivanja ukrajinskih resursa, često ciljajući energetske objekte i drugu vitalnu infrastrukturu.

Ukrajinski dužnosnici tvrde da je polovica nacionalnog elektroenergetskog sustava oštećena ruskim udarima.

Ukrajinski glavni vojni štab saopćio je sinoć da je "najžešća" borbena situacija i dalje u području Pokrovska, u istočnoj regiji Donjeck.

Rusija je, u međuvremenu, navela da je Ukrajina 29. juna pokrenula napade na Sevastopolj na Krimu, kao i na Kursk.

Rusko ministarstvo za vanredne situacije saopćilo je da su četiri njegova zaposlenika ozlijeđena u, kako tvrde, ukrajinskom granatiranju Donjecka.

Rusija je 29. juna objavila da je zauzela Sumi, naselje koje se nalazi oko sedam kilometara jugoistočno od rudarskog grada Toretsk, u regiji Donjecek.

XS
SM
MD
LG