Dostupni linkovi

Rusija tvrdi da je napala ukrajinske snage u Kursku i tamo vratila neka sela


Ruski tenk u oblasti Kursk, 8. septembra 2924.
Ruski tenk u oblasti Kursk, 8. septembra 2924.

Rusija je napala ukrajinske snage u ruskoj oblasti Kursk, vrativši dio teritorije, naveli su 11. septembra promoskovski ratni blogeri i ukrajinski vojni analitičari.

Napadi, koje su neki izvori okarakterisali kao kontraofanzivu, odnose se na zapadni bok ukrajinskih snaga koje su preuzele kontrolu nad dijelom oblasti Kursk nakon što je Kijev prošlog mjeseca pokrenuo iznenadni upad na rusku teritoriju.

Ukrajinski obavještajni Telegram kanal DeepState objavio je da je ruska vojska "počela s aktivnim jurišnim operacijama, prevozeći oklopna vozila prvo preko Sejma, a zatim i preko manjih rijeka".

Navodi se i da se još jedan napad desio u gradu Korenevo, za koji je DeepState saopštio da ga je ukrajinska vojska izgubila.

Istu informaciju prenio je i kanal Rybar, povezan s ruskim Ministarstvom odbrane.

General-major Apti Alaudinov, komandant specijalnih snaga Ahmat koji se bore u Kursku, rekao je da su ruske trupe prešle u ofanzivu i vratile kontrolu nad oko desetak naselja, prenio je TASS.

"Situacija je dobra za nas", rekao je Alaudinov, prenosi TASS.

"Ovdje nastavljamo da zadržavamo i eliminišemo neprijatelja u našem smjeru. Neprijateljske snage su pretrpjele veoma teške gubitke i počinju da shvataju da bi bilo teško zadržati ovu teritoriju", rekao je Alaudinov.

Neki ruski borci tvrde da su vratili kontrolu nad selom Snagost i nekoliko drugih naselja, ali to još nije nezavisno potvrđeno.

Ukrajinska strana nije prijavila promjene na terenu u ruskoj oblasti Kursk.

Ruski napadi nisu ugrozili grad Sudža, koji je ključan za logistiku ukrajinske grupe u Kursku. Sudža je udaljena 40 kilometara od sela Snagost.

Vrhovni vojni komandant Ukrajine, general-pukovnik Oleksandr Sirski, nedavno je izjavio da je Rusija planirala novi napad na Ukrajinu iz Kurska, prije ukrajinskog iznenadnog upada na rusku teritoriju.

Za Sirskog je taj upad bio uspješan jer je smanjio opasnost od ruskog napada Rusije.

"Borbe smo premjestili na teritoriju neprijatelja kako bi on mogao osjetiti ono što mi osjećamo svaki dan", rekao je u intervjuu za CNN.

Kijev tvrdi da je preuzeo kontrolu nad više od 1.200 kvadratnih kilometara ruske teritorije otkako su njegove snage započele upad 6. avgusta.

Prema riječima Sirskog, Moskva je prebacila desetine hiljada vojnika u tu oblast, uključujući neke od svojih najboljih jedinica za jurišne napade iz vazduha.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG